Zzumo Mas

informatie emigreren
Bedrijf: ZZumo Mas
Branche: hosteleria/zumeria
Contactpersoon: Saskia Hoogesteger
Email: info@zzumomas.com
Website: www.zzumomas.com
Ontstaan idee
Mijn familie zit al jaren in het fruit en de vruchtensappen. Valencia is de sinaasappelstad en had nog geen juicebar zoals wij dat wilden gaan opzetten. Verder vinden mijn vriend en ik het heerlijk om in Spanje te wonen.
Belangrijkste activiteiten v/d onderneming
Het maken van verse vruchtensappen van de beste kwaliteit
Tijd kwijt aan voorbereiding voor het opstarten v/d onderneming
We zijn in totaal ongeveer 2 jaar bezig geweest. Eerst zijn we begonnen met een onderzoek onder de Valenciaanse mensen om te kijken of de mensen onze sapjes wel zouden kopen en wat voor hun dan belangrijke punten zijn. Daarna zijn we lang opzoek gegaan naar een goede plek, want een pre is dat het op een A1 locatie moet zitten. En dan nog een half jaar ongeveer voordat de hele verbouwing erop zat. We zijn uiteindelijk 10 december 2011 geopend.
Conflicten tijdens opstarten onderneming?
Er gelden andere regels voor de werknemers. Je moet bijvoorbeeld de werknemer twee maanden extra uitbetalen in een jaar en in de hosteleria zelfs drie maanden. Verder werken de Spanjaarden 8 uur incl. 15 minuten pauze wat in Nederland ook anders is. Verder is het erg lastig om de licentie te krijgen, omdat je niet precies weet hoe het werkt en iedereen bij de ayuntamiento ook eigenlijk niet echt weet hoe het in elkaar zit. Het beste is dat je adviseurs hiervoor benadert.
Samenwerking met Spanjaarden/Spaanse bedrijven
We werkten samen met een Valenciaans marketingbureau die geen Engels kunnen. In het begin kon ik zelf geen Spaans dus Marja Beerens van Match Better heeft ons met dit project begeleid waardoor we met elkaar konden communiceren.
Verschillen met Nederland
De mentaliteit is voornamelijk het grootste verschil. Daar moest ik wel even aan wennen in het begin. Ook de manier van denken is anders van de Spanjaarden. Ze denken niet zoveel vooruit. Lossen liever de problemen op achteraf.
Voor- en nadelen eigen onderneming in Spanje
Ik vind Spanje een erg mooi land, het is hier warmer dan in Nederland waardoor er meer sap gedronken wordt. Spanje heeft veel interesse in voeding. Een nadeel is is dat het hier in Spanje de crisis erger is en vooral onder de jongeren wat ook een deel van onze doelgroep is. Mensen hebben toch minder om uit te geven. Ook lopen de Spanjaarden iets achter waardoor innovatie meer opvalt.

Het nadeel is toch wel de laksheid, het is ontzettend wennen aan de Spaanse mentaliteit die toch stukken lakser is dan de Nederlandse, afspraken nakomen is iets wat in Spanje niet echt hoog in de agenda staat.

Belangrijkste eigenschappen ondernemer in Spanje
Om een eigen onderneming te starten heb je vermogen nodig en veel doorzettingsvermogen.
De onderneming over 5 jaar
Ik hoop dat we verder kunnen uitbreiden in Valencia en daarna naar andere grote steden kunnen overgaan om daar ook zzumo mas op te richten.
Tips voor ondernemers die in Spanje willen beginnen
Laat je helpen door een Spaans bedrijf, want er zijn toch veel dingen die anders verlopen in Spanje dan in Nederland.