Bitterblond

informatie emigreren
Bedrijf: bitterblond
Branche: grafisch ontwerp en webdesign
Contactpersoon: Sharon Kruining of Inge Waterschoot
Email: info@bitterblond.com
Website: bitterblond.com

Ontstaan idee

Toen we elkaar ontmoetten in Barcelona en erachter kwamen dat we beiden in Utrecht aan dezelfde academie hebben gestudeerd, ontstond het plan om samen een bedrijf op te zetten. Zeker toen we erachter kwamen dat onze specialisaties en karakters goed bij elkaar passen en daarnaast elkaar ook nog eens prima aanvullen.

Belangrijkste activiteiten v/d onderneming

We verzorgen de visuele communicatie van kleine tot middelgrote ondernemingen in Spanje en Nederland.

Tijd kwijt aan voorbereiding voor het opstarten v/d onderneming

Ongeveer een half jaar.

Conflicten tijdens opstarten onderneming?

Uiteindelijk hebben we een V.O.F. in Nederland opgezet, omdat de meerderheid van onze cliënten in Nederland gevestigd zijn en het uiteindelijk voor ons gunstiger is om diverse redenen. Of dit zo blijft ligt aan de economie en waar uiteindelijk de meeste cliënten gevestigd zijn.

Samenwerking met Spanjaarden/Spaanse bedrijven

We werken regelmatig samen met Spaanse drukkers, dit gaat heel goed sinds onze vaste drukker weet hoe punctueel en precies Nederlanders zijn en wat wij verwachten van de print of druk.

Verschillen met Nederland

De prijzen liggen over het algemeen in Spanje een stuk lager dan in Nederland. Dit is voor ons voordelig omdat we zo onze cliënten scherpe prijzen kunnen aanbieden. Ervaring leert ook dat je veel meer achter de zaken aan moet bellen. Nederlanders zijn in onze ogen pro-actiever.

Voor- en nadelen eigen onderneming in Spanje

De voordelen van ondernemen in Spanje zijn de omgeving en het informele karakter van zakelijke besprekingen. Een nadeel is dat de crisis te voelen is en dat het dus lastiger is om in Spanje opdrachten binnen te halen dan in Nederland, waarschijnlijk geldt voor bijna iedere branche.

Belangrijkste eigenschappen ondernemer in Spanje

Doorzettingsvermogen, open houding, vriendelijkheid en je onderscheiden door bijv. punctueel te zijn.

De onderneming over 5 jaar

We verwachten dat ons bedrijf in omvang gaat groeien maar het draait er vooral om dat we veel uitdagende opdrachten mogen uitvoeren. Daarnaast streven we er naar dat het aantal terugkerende cliënten stijgt. We streven er naar een begrip te worden onder de (Nederlandse) ondernemers in Spanje.

Tips voor ondernemers die in Spanje willen beginnen

Ga naar de bijeenkomsten van Barcelona Activa, netwerkborrel (Red Deluxe, De Kring, Meetup etc.) en doe een goed marktonderzoek.