Woning kopen informatie

Op deze pagina vindt u informatie over welke stappen u kunt ondernemen wanneer u een vakantiehuis, appartement of villa wilt kopen in Spanje. Daarnaast vindt u op deze pagina advies en handige tips bij het kopen van een huis in Spanje.

Waarom

Indien u regelmatig in Spanje werkt, graag een deel van het jaar in Spanje wilt wonen of besluit om naar Spanje te emigreren, kan het kopen van een huis in Spanje een goede investering zijn.
Door de economische crisis zakken de prijzen van huizen. Daarom wordt het steeds aantrekkelijker om een huis in Spanje te kopen. Daarnaast zijn in Spanje de huurprijzen van (vakantie) appartementen en woningen relatief hoog.

Waar

Vele makelaars, maar ook particulieren proberen (vakantie)huizen te verkopen. De makkelijkste manier om huizen te zoeken die te koop staan (per regio, provincie, stad of dorp) is op internet. Natuurlijk kunt u ook makelaars (inmobiliaria) in de gouden gids (paginas amarillas) opzoeken in Spanje en contact met hun opnemen.
Daarnaast hebben wij een selectie gemaakt van een aantal websites waar huizen, villa’s en appartementen te koop worden aangeboden:
www.spainhouses.net
www.fotocasa.es/
www.buyspainproperties.com/
www.libercasa.be

Hoe

U kunt eerst zelf zoeken op internet of direct contact opnemen met makelaars. Als u een huis heeft gevonden op internet, kunt u contact opnemen met de desbetreffende makelaar en de woning bezoeken. Er zijn in Spanje veel verschillende Engelstalige en Nederlandstalige makelaars.
Als u een woning wilt kopen, kunt u de volgende stappen ondernemen:
Een uitgebreid onderzoek doen om te kijken of alles in orde is. Belangrijke vragen die binnen dit onderzoek zijn o.a: staat de grond op naam van de verkopende partij of zijn er meerdere eigenaren? Zijn de gemeentelijke vergunningen in orde? Heeft de woning geen verborgen gebreken? Staan er nog schulden open op het adres?
U kunt ervoor kiezen om een optie op de huis te nemen (informeer bij uw makelaar naar de verschillende mogelijkheden)
Het is aan te raden om, voordat het koopcontract wordt getekend, juridisch advies te vragen aan een advocaat over correctheid van de documenten.
Het tekenen van het koopcontract bij de notaris.

Kosten

De prijs van een huis, villa of appartement is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de staat van de woning, de hoeveelheid grond en de ligging. Daarnaast kunnen de kosten verschillen als u de woning via een makelaar koopt of bij een particulier. Makelaars hanteren vaak een percentage van de koopsom als prijs voor hun diensten.

Tips

• Houdt u in de gaten dat in Spanje één woning door verschillende partijen kan worden aangeboden. Ook de vraagprijs per aanbieder kan verschillen. Doe dus een uitgebreid onderzoek op verschillende sites met verschillende makelaars. Daarnaast kan het gebeuren dat u een droomhuis heeft gevonden op internet en dat uiteindelijk blijkt dat dit huis al is verkocht. Het huis staat dan nog op internet, omdat een makelaar vergeten is dit huis van de site af te halen of er niet van op de hoogte is dat het huis al is verkocht.
• Vraag altijd aan een makelaar hoeveel hij rekent voor zijn diensten (hoogte van het percentage van de koopsom).
• Het is mogelijk dat een huis meerdere eigenaren heeft. Het gebeurt wel eens dat als een eigenaar van een huis en/of grond overlijdt, alle kinderen een deel van dit huis en/of grond erven en eigenaar hiervan worden. Het kan zijn dat wanneer een huis en/of grond heeft gekocht van één eigenaar, later iemand anders opduikt die ook eigenaar blijkt te zijn.
• U kunt zelf uitzoeken wie de eigena(a)r(en) is of zijn bij een afdeling van de gemeente (Registro de la Propiedad) waar u het huis wilt kopen. Of bespreek deze mogelijkheid met uw makelaar en laat het hem dit uitzoeken.
• Op dit moment worden er zeer veel woningen aangeboden. Hierdoor heeft u een sterkere onderhandelingspositie. Probeer dus veel van de vraagprijs af te halen.
• U kunt in plaats van een huis huren er ook voor kiezen om voor een bepaalde tijd (weken, maanden een jaar) uw huis te ruilen met iemand in Spanje. Er is een handige site, HomeForExchange, waar mensen aanbieden om van huis te ruilen. Op deze site staan ook veel Spanjaarden die hun huis voor een bepaalde tijd willen ruilen met iemand in Nederland.
leven in Andalusie