Hestia

Bedrijf: Loungebar Hestia & Hestia Trainingskampen
Branche: Horeca
Contactpersoon: Jos Langeland
Email: info@hestiamarbella.com

Ontstaan idee

Ik ben het bedrijf in 2009 samen gestart met mijn beste vriendin Esther Bosman. Nadat wij beiden de Hoge Hotelschool hadden afgerond in Apeldoorn, deelden wij de droom van een eigen onderneming in het buitenland. Esther had in Malaga Spaans gestudeerd, maar was wegens te weinig uitzicht op werk teruggekeerd naar Nederland. Toch begon het te kriebelen en besloten we te onderzoeken of het mogelijk zou zijn om een eigen onderneming te kunnen starten aan de Costa del Sol.

Belangrijkste activiteiten v/d onderneming

Loungebar Hestia is in eerste instantie een bar waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje in de onlangs vernieuwde Puerto Deportivo in het centrum van Marbella. Daarnaast organiseren wij in de wintermaanden trainingskampen voor voetbal-, hockey- en wielrenteams.

Tijd kwijt aan voorbereiding voor het opstarten v/d onderneming

Wij hebben uiteindelijk ruim 1,5 jaar gezocht naar de juiste plaats. De voorkeur lag in Malaga of Marbella. Toen wij de locatie in de haven in het centrum van Marbella zagen en de plannen hoorden die men destijds had (de haven is de laatste 3 jaar enorm opgeknapt) waren we meteen verkocht.

Conflicten tijdens opstarten onderneming?

Wij hebben het geluk dat we een goede horecamakelaar in de arm hebben genomen die het voorwerk uitstekend gedaan heeft. We hebben geen problemen gehad met vergunningen etc.

Samenwerking met Spanjaarden/Spaanse bedrijven

We werken met een Spaanse gestor. Voor de trainingskampen werken we enkel samen met Spaanse bedrijven (hotels, bussen, tegenstanders, gemeente). Ook dit gaat naar volle tevredenheid. Soms moet je accepteren dat het op z’n “Spaans” gaat, maar na ruim 3 jaar Spanje lukt dat wel.

Verschillen met Nederland

De mentaliteit van de mensen, alles gaat minder gehaast en uiteraard het fantastische klimaat.

Voor- en nadelen eigen onderneming in Spanje

Voordelen; de vrijheid die je hebt in het werken en de “soepelere” regels die er gelden in Spanje t.o.v. Nederland. Het grootste nadeel is dat Spanje nog heel erg achterloopt op het gebied van internet. Mails worden niet gelezen of beantwoord, veel bedrijven hebben geen eigen internetpagina etc.

Belangrijkste eigenschappen ondernemer in Spanje

Durf, doorzettingsvermogen, hard willen werken, Weten wat je wilt en heel belangrijk kunnen omgaan met tegenslagen.

De onderneming over 5 jaar

Hetzelfde zoals deze nu is, op trainingskampen gebied kunnen we nog doorgroeien naar andere sporten.

Tips voor ondernemers die in Spanje willen beginnen

Maak gebruik van een Spaanse gestor en laat je papierwerk goed checken en zorg dat je jezelf kan redden met de Spaanse taal zodat je minder afhankelijk bent van derden.