Pensioen

Als u met pensioen gaat en als gepensioneerde naar Spanje wilt emigreren, kunt u op deze website veel informatie vinden. Ook worden er handige tips gegeven over pensioneren in Spanje, zodat u daadwerkelijk kan genieten van uw pensioen onder de Spaanse zon.Wilt u weten wat voor invloed emigratie heeft op uw AOW pensioen opbouw? Kijk dan op deze pagina.

Waarom

Indien u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt en u wilt emigreren naar Spanje om daar van uw pensioen te kunnen genieten, zijn er een aantal factoren waar u rekening mee dient te houden. Een goede voorbereiding vooraf uw emigratie naar Spanje, kan veel frustratie voorkomen.

Waar

Als u altijd in Nederland heeft gewerkt, maar wilt gaan pensioneren in Spanje dient u minimaal 1 jaar voordat u met pensioen gaat, uw pensioenaanvraag in te dienen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Uw pensioen wordt berekend volgens de maatstaven van het land (of landen) waar u heeft gewerkt.

Sociale Verzekeringsbank SVB, districtskantoor Rotterdam, Afdeling Buitenland,
Postbus 70025
3000 LG Rotterdam
Tel: (+31) 10 4174010
Website: www.svb.org

Hoe

In het geval dat u naar Spanje wilt emigreren na het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd, dient u voortijdig te beginnen met de voorbereidingen. Spanje is één van de landen waarmee verdragen zijn gesloten omtrent onder andere pensioenen. Uw AOW-pensioen kunt u dan ook blijven ontvangen als u als gepensioneerde naar Spanje verhuist. Voor meer informatie over uw specifieke situatie, kunt u terecht bij de SVB. Kijk hier voor meer informatie

Als u naar Spanje emigreert, heeft dat ook invloed op uw zorgverzekering. Het College voor Zorgverzekeringen heeft een brochure opgesteld met daarin alle informatie over de gevolgen voor uw emigratie.

In Spanje aangekomen dient u zich in te schrijven bij de gemeente (empadronamiento), kijk hier voor meer informatie.

Kijk hier voor meer informatie over het aanvragen van een NIE-nummer en het aanvragen van het verblijfsdocument “Certificado de registro como residente comunitario”.

Kosten

Informeer bij het SVB of er eventuele inhoudingen zijn bij het uitbetalen van uw pensioen zodra u naar Spanje emigreert. Daarnaast kunt u bij deze instantie ook informeren naar de hoogte van uw pensioen en naar mogelijke inhoudingen voor uw medische zorg in Spanje. Mocht u naast uw algemene zorgverzekering ook een particuliere aanvullende verzekering willen nemen, reken dan op meer kosten.

Aangezien Nederland en Spanje een belastingverdrag hebben gesloten, vindt belastingheffing over uw pensioen plaats in het land waar u woont.

Tips

• Wanneer u in Spanje alleen verzekerd bent via het algemene ziekenfonds (Seguridad Social), kunt u overwegen om er een particuliere (aanvullende) zorgverzekering bij te nemen. Bij een particuliere verzekeringsmaatschappij zijn vaak kortere wachtlijsten en kunt u direct worden geholpen door specialisten.
• Om in contact te komen met de Spaanse bevolking is het van belang dat u Spaans spreekt. Mocht u plannen hebben om na uw pensioen naar Spanje te emigreren, kunt u mogelijk alvast beginnen in Nederland met het leren van de Spaanse taal. Kijk hier voor meer informatie.