Vakantiewerk

Ben je op zoek naar vakantiewerk in Spanje? Op Vertrek naar Spanje kan je meer informatie en handige tips vinden over vakantiewerk in Spanje.

Algemeen

Wil je graag naar het buitenland tijdens je vakantie, maar heb je eigenlijk niet genoeg geld om op vakantie te gaan? Dan is het zeker een aanrader om eens te denken aan het combineren van werk en vakantie en een vakantiebaantje te zoeken. In de zomermaanden in Spanje trekken veel Spanjaarden zelf naar de kust. Daarnaast kiezen ook veel internationale toeristen dan voor een Spaanse kust bestemming. Daardoor is er vaak veel vraag naar extra krachten in de plaatsen langs de Spaanse kust, de Balearen (waaronder Ibiza) en de Canarische eilanden (waaronder Gran Canaria). Veel nuttige informatie kan je vinden in de digitale emigratiegidsen van Vertrek naar Spanje.

Type vakantiewerk

Over het algemeen is het meeste aanbod van vakantiewerk gerelateerd aan de horeca. In hotels wordt vaak extra personeel gezocht op afdelingen als: housekeeping, restaurant, bar en eventueel receptie. Verder worden er ook vaak mensen gezocht om te zorgen voor de animatie en entertainment in een hotel. Overdag kan het zijn dat je dan bijvoorbeeld met kinderen spelletjes speelt en dat er ’s avonds voor de hele familie activiteiten, shows en optredens worden georganiseerd. Ook zijn er veel bars, restaurants en discotheken die op zoek zijn naar extra krachten tijdens de zomermaanden. Werken in de schoonmaak, bediening en het werk als propper zijn veelvoorkomende baantjes.

Aanbod van vakantiewerk

Er zijn verschillende websites waarop je vakantiebaantjes kan vinden, waaronder:

Wereldwerk.eu

Je kunt je zomer natuurlijk gewoon in Nederland doorbrengen, vakken vullend, borden wassend of bier tappend, terwijl al je vrienden leuke dingen aan het doen zijn. Je kunt ook voor het avontuur kiezen en een zomerbaan in Spanje zoeken. Ben jij die avonturier?

De vacaturewebsite www.vakantiebaaninhetbuitenland.nl behoort tot de best bezochte vacaturewebsites met betrekking tot vakantiewerk in het buitenland. Zowel voor recreatie, toerisme en horeca. Allerlei soorten werk wordt op deze site aangeboden. Horecawerk, reisleider, animator, skileraar of kok, alles komt voorbij.

Werkgevers plaatsen advertenties op de site, en als je een baantje zoekt dan kun je daar op reageren. Helemaal gratis en je hoeft zich niet in te schrijven. Je komt dan direct in contact met de werkgever en kan meteen beginnen met informatie vragen en afspraken maken.

De website heeft zich de afgelopen jaren ontwikkelt tot een platform waar men terecht kan voor informatie en ervaringen vanuit het werkveld. Dit gebeurt via nieuwsartikelen, achtergrond- en ervaringsverhalen. Hoeveel ga je verdienen, en in welke valuta? Wat ga je zelf uitgeven? Heb je vaccinnaties nodig, als je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk buiten Europa gaat doen? Ben je goed verzekerd? Wat is er in de omgeving te doen? Dat zijn allemaal zaken die meespelen bij werken in het buitenland. Daar moet je je goed van bewust zijn.

Talen

Over het algemeen wordt het spreken van verschillende talen redelijk belangrijk gevonden. Engels, Duits, Spaans en Italiaans zijn talen die erg goed van pas kunnen komen. Bij sommige baantjes wordt er ook specifiek om bepaalde talenkennis gevraagd. Welke talen voornamelijk belangrijk worden gevonden, hangt vaak af van de locatie en het type vakantiewerk.

Vaardigheden en vereisten

Afhankelijk van het type vakantiewerk dat je zoekt, zijn er vaak bepaalde vaardigheden die goed van pas komen, maar ook kan het zijn dat een bedrijf bepaalde eisen stelt. In het geval dat je bijvoorbeeld als propper aan de slag wil gaan, is het handig om te weten dat het vaak wel een vereiste is dat je er goed uitziet. Want hoe aantrekkelijker en leuker, des te meer mensen een propper een discotheek binnen kan krijgen. Aangezien je als propper vaak op commissiebasis betaald krijgt (vaak per persoon die de discotheek bezoekt), is het dus wel degelijk van belang dat er genoeg mensen bij een discotheek naar binnen gaan. Verder is het natuurlijk van belang dat je ook spontaan en enthousiast reageert. In het geval dat je als receptionist aan het werk wilt gaan in een hotel met een groot aantal Duitse gasten, dan zal het spreken van de Duitse taal mogelijk een vereiste kunnen zijn. Tevens kan het van belang zijn dat je als receptie medewerker over ervaring beschikt als receptionist. Ook gastvrijheid, kennis van Windows en kennis van verschillende reserveringssystemen kunnen eventueel een vereiste zijn.

Mentaliteit

In de zomermaanden hebben juist de hotels, discotheken en restaurants aan de Spaanse kust het meeste werk. Afhankelijk van de drukte, kan het zomaar zijn dat je zeven dagen per week aan het werk bent en heel veel uren per dag. Verder kan het soms lastig zijn om bijna iedereen om je heen vakantie te zien vieren, terwijl je zelf aan het werk bent. Daarnaast is het handig om in gedachte te houden dat vakantiewerk niet altijd even goed verdient. Maar als je weet van aanpakken, flexibel bent ingesteld, en juist het klimaat, de Spaanse cultuur en de ervaring in het buitenland ziet zitten, dan is een vakantiebaan in Spanje echt een aanrader.

Accommodatie

Sommige bedrijven bieden vakantiewerknemers accommodatie aan. In het geval dat het bedrijf geen accommodatie voor je regelt, dien je zelf op zoek te gaan. Mocht je al mensen kennen die al eerder vakantiewerk in Spanje hebben gedaan, dan kan je hen vragen naar tips. Als je niemand kent, dan kan je bijvoorbeeld rondvragen op verschillende forums. Verder kan je zelf zoeken op diverse websites waarop zowel appartementen als kamers worden aangeboden. Deze websites zijn vaak wel in het Spaans. Enkele handige websites zijn:
Easypiso
Pisos y Alquiler
Enalquiler

Tips

• Ga op tijd op zoek naar vakantiewerk in Spanje. Als je in de zomer een leuke vakantiebaan wilt hebben, dan is het handig om daar al in het voorjaar, bijvoorbeeld april/mei, naar op zoek te gaan. Het makkelijkst is om naar de bestemming van je keuze vooraf in het voorjaar op vakantie te gaan en ter plaatse op zoek te gaan naar vakantiewerk. Over het algemeen werkt persoonlijk benaderen vaak beter dan het opsturen van cv’s.
• Houd in gedachte dat momenteel een hoog percentage van de Spaanse bevolking werkloos is. Het is dus van belang om je te kunnen onderscheiden.
• Zorg ervoor dat je over de juiste verzekering(en) beschikt.