The Compleat Ebro Angler

informatie emigreren
Bedrijf: The Compleat Ebro Angler en Made in Holanda
Branche: Toerisme en Handel
Contactpersoon: Angelique Beugelink – Keuning
Email: info@thecompleatebroangler.com
Website: www.TheCompleatEbroAngler.com

Ontstaan idee

Made in Holanda: doordat we naar Spanje gingen verhuizen, is Made in Holanda ontstaan. Om een bron van inkomsten te hebben naast ons loon, voor de zekerheid. Geen idee waar we tegenaan zouden lopen.The Compleat Ebro Angler: we hebben eerst allebei bij een Engels bedrijf gewerkt. Daar werden we allebei tegelijk door geldgebrek/mismanagement ontslagen. Doordat we allebei in Spanje wilden blijven wonen en in deze branche wilden blijven werken, zijn we voor onszelf begonnen.

Belangrijkste activiteiten v/d onderneming

Made in Holanda: webwinkel met originele Hollandse hebbedingetjes.
The Compleat Ebro Angler: verzorgen van visvakanties. Vissen op meerval en/of karper op de rivier de Ebro / stuwmeer bij Caspe. Van geheel verzorgd inclusief visgids tot alleen het regelen van de visvergunningen en alle mogelijkheden daar tussen.

Tijd kwijt aan voorbereiding voor het opstarten v/d onderneming

Made in Holanda: kort, opgestart in Nederland als eenmanszaak.
The Compleat Ebro Angler: kort, met behulp van een gestor voor de officiële papieren.

Conflicten tijdens opstarten onderneming?

Geen conflicten, maar soms werkt iets naders dan verwacht of anders dan in Nederland. Gewoon aan gestor vragen. (De gestor is geen makelaar of boekhouder, hij is net iets meer dan een verzekeringsagent. De man of vrouw die het nodige papierwerk voor zijn rekening kan nemen bij bijvoorbeeld het kopen van een huis of het starten van een onderneming in Spanje.)

Samenwerking met Spanjaarden/Spaanse bedrijven

We werken niet veel samen met Spaanse bedrijven, maar hebben natuurlijk wel een Spaanse gestoria, bank en verzekeringsmaatschappij. Mijn ervaring is dat als je zaken rechtstreeks bij de locals in eigen dorp regelt het goed, snel en goedkoop gebeurt.

Verschillen met Nederland

De temperatuur; Laptop staat constant op ventilatoren anders stopt hij ermee. En de werktijden (late kantooruren na de siësta).

Voor- en nadelen eigen onderneming in Spanje

Voordelen: bijna enige mogelijkheid. In land met zoveel werkeloosheid zouden we met ons Spaans geen goede baan kunnen vinden. En de banen waar je met minder Spaans zou kunnen werken, betalen slecht en zijn allemaal al bezet. Daarnaast de zeer flexibele werktijden en het feit dat we het werk kunnen uitvoeren zoals wij het willen. Maar deze laatste twee punten gelden sowieso voor eigen onderneming in welk land dan ook.Nadelen: hetzelfde als eigen onderneming in ieder land: geen werk / geen inkomsten (in tegenstelling tot loondienst)

Belangrijkste eigenschappen ondernemer in Spanje

Volgens mij dezelfde eigenschappen als voor ondernemers overal ter wereld: logisch nadenken, hard werken, doorzetten.

De onderneming over 5 jaar

De ondernemingen zien er over 5 jaar hetzelfde uit,  maar misschien met eigen accommodaties en eventueel enkele medewerkers.

Tips voor ondernemers die in Spanje willen beginnen

Logisch nadenken, hard werken, doorzetten én integreren en Spaans spreken.