Makelaar in Spanje

Denkt u erover om een huis te huren of te kopen via een makelaar in Spanje? Op deze pagina vindt u een overzicht van handige informatie, tips en meer.

Algemeen

In Spanje kan iedereen die wil, makelaar zijn. Er zijn namelijk geen diploma’s voor nodig. Doordat men geen diploma’s nodig heeft, kan de eerste de beste dus huizen verkopen of verhuren als makelaar. In Catalonië zijn deze regels veranderd. Daar kan iemand alleen makelaar worden als diegene ingeschreven staat in het makelaarregister. Inschrijving kan alleen na strenge opleiding- en/of ervaringseisen en na het voldoen aan de juiste verzekeringen.

U kan natuurlijk kiezen voor een Spaanse makelaar, maar er zijn ook Engelse en zelfs Nederlandse makelaars in Spanje waar u bij terecht kunt. Spaanse Droomhuizen is een Nederlandstalig bedrijf gevestigd in Spanje, dat mensen makelaaroverstijgend van A tot Z kan begeleiden bij het zoeken en kopen van een huis in Spanje op basis van uw wensen. Voor een overzicht van hun aanbod en hun diensten kunt u kijken op www.spaansedroomhuizen.com.

Voor een overzicht van verschillende makelaars in Spanje kunt u bijvoorbeeld ook kijken op Makelaars-Spanje.

Diensten van makelaars

Naast het verkopen of verhuren van een huis in Spanje, kan het zijn dat makelaars ook nog andere diensten aanbieden. Verschillende diensten die makelaars soms aanbieden zijn onder andere:
• Aanvragen van een NIE nummer;
• Adviseren met betrekking tot het inhuren van bijvoorbeeld een bouwkundige, ingenieur of bouwbedrijf etc.;
• Bestemmingsplan opvragen;
• Uittreksel in het kadaster aanvragen.
In het geval dat de makelaar deze diensten niet zelf aanbiedt, kan deze u misschien doorverwijzen naar andere specialisten.

Makelaarskosten

Makelaars hebben hun eigen tarieven en systemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een huis heeft gezien op een website en met bijvoorbeeld een Engelstalige makelaar afspreekt om het huis te gaan bekijken. Vervolgens kan het zomaar zijn dat er ook een Spaanse makelaar meegaat naar de bezichtiging van het huis. Vaak hebben de makelaars dan onderling afgesproken wat de totale makelaarskosten zijn en hoe de verdeling is. In principe rekent een makelaar in Spanje een bepaald percentage over de verkoopprijs van het huis. Meestal wordt dit door de verkopende partij betaald, maar hoogstwaarschijnlijk heeft de verkopende partij dit bedrag wel meegenomen in de verkoopprijs, waardoor u het uiteindelijk mogelijk wel zelf betaalt.
In het geval dat u een huis wil huren via een makelaar in Spanje, wordt er vaak 1 maand huur als kosten in rekening gebracht. Als u voor korte termijn een huis wil huren, kan het mogelijk voordeliger zijn om dit via een particulier te doen, zo bespaart u kosten. Wel is het natuurlijk van belang dat er ook een huurcontract wordt opgesteld.

Huis huren of huis kopen

Het kan zijn dat dezelfde koopwoningen, maar ook huurhuizen bij verschillende makelaars in Spanje worden aangeboden. Daarom is het zeker aan te raden om op verschillende websites en bij diverse makelaars te kijken of het huur/koop huis van uw voorkeur mogelijk ergens anders voor een lagere prijs wordt aangeboden. In het geval dat u een huis gaat bezichtigen met een makelaar, kan het zijn dat de makelaar u achteraf vraagt om een bewijs van bezichtiging te ondertekenen. Vaak staat er op zo’n bewijs dat u het huis met betreffende makelaar hebt bezichtigd en indien u het huis zou willen kopen, dan dient u dat via de betreffende makelaar te doen.

Huis verkopen of verhuren

Als u uw huis in Spanje wilt verkopen of verhuren, dan kan u ervoor kiezen om één of meerdere makelaars in te schakelen. Verder kunt u uw huis natuurlijk ook op verschillende websites aanbieden en u kan een “te koop” (“se vende”) of “te huur” (“se alquila”) bord aan uw gevel ophangen met daarop uw telefoonnummer. Indien u zelf uw huis verkoopt of verhuurt, heeft dat als voordeel dat u geen makelaarskosten hoeft te betalen. Het is zeker aan te raden om van zoveel mogelijk methodes gebruik te maken, zodat u hopelijk zo snel mogelijk uw huis kan verkopen of verhuren. Indien u uw woning in Spanje wilt verkopen of verhuren dan is het handig om een aantal goede foto’s te maken (of laten maken) van uw huis. Voordat u foto’s gaat maken of laat maken dan is het belangrijk dat uw huis een zo aantrekkelijk mogelijke uitstraling krijgt voor een zo breed mogelijk publiek, want zo verhoogt u mogelijk de mate van interesse in uw huis.

Websites

Misschien bent u in Nederland gewend dat iedere makelaar over een website beschikt, maar in Spanje is dat momenteel nog niet het geval. De grotere makelaars kantoren beschikken vaak wel over een website, maar de kleinere makelaars regelmatig niet. In het geval dat u bijvoorbeeld weet in welke plaats u in Spanje graag zou willen wonen, dan kan het erg handig zijn om in de plaats zelf of omgeving op zoek te gaan naar makelaars. Mensen in Spanje die wat minder verstand van internet en websites hebben en hun huis willen verkopen, bieden hun huis vaak aan bij de lokale makelaar. Als de lokale makelaar geen website heeft of niet hoog gepositioneerd is op internet dan kan het zijn dat u makkelijk een deel van het aanbod over het hoofd ziet.

Tips

• Aangezien iedereen makelaar kan worden in Spanje (vereist namelijk geen diploma’s), is het zeker aan te raden om niet zomaar het één of ander te ondertekenen als u niet weet wat er staat. In het geval dat er een Spaans document ondertekend moet worden, is het zeker aan te raden om bijvoorbeeld een vertaler in te huren.
• Wilt u graag goede foto’s hebben van uw huis in Spanje om het mogelijk beter te kunnen verhuren of verkopen? Rox and San zijn misschien wel juist de fotografen die uw huis aantrekkelijk neer kunnen zetten, waardoor u misschien meer belangstelling krijgt en eerder uw huis verkoopt of verhuurt. Voor meer informatie zie RoxandSan.