Stierenrennen van Pamplona

In Pamplona vinden elk jaar van 6 tot en met 14 juli de Fiestas de San Fermin plaats, gedurende welke de hele stad rood en wit kleurt. Op deze pagina van Vertrek naar Spanje leest u meer informatie.

Stierenrennen

Het feest begint op 6 juli om 12 uur met de chupinazo, een knallend startschot voor negen dagen feestvieren ter ere van San Fermin, de beschermheilige van de Noord Spaanse stad. Het bekendste onderdeel van het feest zijn de encierros, de stierenrennen. Hoewel het stierenrennen slechts een deel van de dag beslaat, staat het San Fermin feest ook wel bekend als de Stierenrennen van Pamplona.
De Fiestas de San Fermin zijn vernoemd naar de bisschop San Fermin, die van Pamplona naar Frankrijk trok om daar het Woord van God te verkondigen. Tijdens de christenvervolgingen aldaar werd hij echter gefolterd en uiteindelijk onthoofd. Sinds zijn dood in 303 is San Fermin de beschermheilige van de stad Pamplona. De feesten ter nagedachtenis aan de bisschop vonden oorspronkelijk in oktober plaats, maar in 1591 werden de feesten naar juli verzet vanwege het vaak slechte weer in oktober.
 In 1591 ontstond ook het stierenrennen toen de stieren, door een gebrek aan vervoer, door drijvers dwars door de stad naar de arena geleid werden voor het stierengevecht. In hetzelfde jaar begonnen er ook mensen voor de stieren uit te lopen. Uiteindelijk bleek dit de geboorte van een groot evenement waarvoor jaarlijks duizenden toeristen naar Pamplona komen. Elke dag van het San Fermin feest begint met de encierros. De stieren leggen een parcours af van hun stal naar de arena, terwijl de mensen, vaak in witte kleding met een rode sjaal, tussen de stieren door rennen. De corrida, het stierengevecht, vindt dagelijks in de middag plaats.
Op 7 juli trekt na het stierenrennen een processie ter ere van San Fermin door de straten. Het is een optocht door het oude centrum waarin gejuicht en gezongen wordt en waarin onder andere Géants, reuzen van vier meter, en verschillende muzikanten meelopen. De processie gangers verzamelen zich voor de kerk van San Lorenzo, de plek waar het beeld van San Fermin staat. Dit standbeeld wordt vervolgens tijdens de processie door de stad gedragen. 
Andere activiteiten tijdens de Fiestas de San Fermin zijn de kleurige optochten, de openluchtconcerten, maar ook de spontane feestjes van muziek en dans. Het feest is zoals een goed Spaans feest betaamt ook een groot culinair festijn, waarbij toepasselijk grote porties stierenvlees worden gegeten. Zowel vlees van de stieren die tijdens de stierengevechten worden omgebracht als vlees uit de hele streek Navarra wordt tijdens het feest genuttigd.
Op de laatste dag, op 14 juli, eindigen de festiviteiten precies om 12 uur. De ceremonie Pobre de mi, wat ‘arme ik’ betekent, is een trieste gebeurtenis, omdat afscheid nemen moeilijk is. De feestvierders kijken tijdens deze ceremonie ook uit naar volgend jaar, want ya falta menos, dat duurt niet lang meer.