Bedrijven ter overname

U kan natuurlijk in Spanje uw eigen bedrijf starten, maar u kan er ook voor kiezen om een bedrijf over te nemen. U vindt op deze pagina diverse tips voor het overnemen van ondernemingen in Spanje en informatie omtrent het overnemen van een bedrijf.

Eigen bedrijf beginnen

Een eigen bedrijf opstarten is natuurlijk heel uitdagend om te doen, maar er zijn ook zeker veel risico’s aan verbonden. In het geval dat u bijvoorbeeld een restaurant wilt beginnen in Spanje dienen er, net zoals in Nederland, veel vergunningen te worden aangevraagd. Door de hoge mate van bureaucratie kunnen sommige processen, zoals het aanvragen van een vergunning, soms erg lang duren. Doordat het papierwerk allemaal in Spaanse vaktaal is geschreven en vaak wordt verwezen naar bepaalde artikelen uit wetboeken (in het Spaans), vinden sommige mensen het prettiger om een adviseur in te schakelen. Net zoals in Nederland kan het gebeuren dat aanvragen worden afgewezen, dus dat de ruimte die u bijvoorbeeld had omgebouwd als restaurant, helaas geen openingsvergunning krijgt of dat een discotheek geen muziekvergunning krijgt etc. Om dit soort problemen uit de weg te gaan, kunt u er voor kiezen om een bestaand bedrijf over te nemen in Spanje. Overigens houdt dit niet in dat hier verder geen risico’s aan zijn verbonden.

Bedrijf overnemen

In het geval dat u een bedrijf in Spanje wilt overnemen, houdt u dan de volgende punten in gedachten:
• Denk eerst altijd goed na voordat u het contract tekent van een overname. Neem nooit overhaaste beslissingen. Ook al is het uw droom locatie/pand/omgeving en zijn er volgens de verkoper nog meerdere partijen die ook erg geïnteresseerd zijn.
• Een overname contract kunt u het beste door een vakkundig iemand laten doorlezen.
• Informeer bij de gemeente of er eventueel officiële klachten zijn ingediend van buren of anderen.
• Het beste is dat u vaker dan één keer gaat kijken bij de onderneming die u wilt overnemen. De eerste keer kan het zijn dat u bepaalde dingen over het hoofd ziet. Maak ook vooral veel foto’s zodat u thuis er rustig over na kan denken en een goed beeld kan krijgen van het bedrijf.
• Informeer bij de eigenaar of er schulden open staan bij leveranciers en bij het water/gas/elektriciteit. Het beste is om de eigenaar telefoonnummers te vragen van de verschillende instellingen en dit zelf na te gaan of bewijzen te zien van betalingsgaranties.
Als u op zoek bent naar een bedrijf ter overname, dan kan het een idee zijn om op verschillende websites te kijken naar het aanbod.

Op Milanuncios is een onderdeel “Traspasos”, wat overnames zijn van allerlei soorten bedrijven in verschillende delen van Spanje. Bakkerijen, restaurants, bars, hotels, maar ook vele andere ondernemingen worden hier aangeboden.

Tips

• Voordat u een bedrijf overneemt, vergelijk eerst goed eventuele andere mogelijke bedrijven ter overname.
• Wilt u ook graag uw bedrijf in Spanje ter overname aanbieden op deze pagina, dan kunt u informeren naar de advertentie mogelijkheden.