Spaanse gastronomie

Op deze pagina van Vertrek naar Spanje leest u van alles over de Spaanse gastronomie. Van paella tot wijnen.

Specerijen

Spanje kent in totaal zeventien regio’s (Comunidades Autónomas). De bekendste hiervan zijn voor veel mensen Andalusië, het Baskenland, Catalonië en de Canarische Eilanden. Deze en de overige veertien regio’s kennen allemaal een regionale keuken. Dit kenmerkt zich door het gebruik van verschillende specerijen en overige ingrediënten.
• In Andalusië wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van amandelen en honing, een overblijfsel van de Moorse bezetting.
• Het Baskenland en Catalonië kenmerken zich door de diversiteit in gastronomie, doordat deze regio’s zowel een kustgebied, als bergen en binnenland kennen. Dit uit zich in de gerechten en combinaties van vis en zeevruchten met inlandse producten als konijn en kip.
• Op de Canarische Eilanden wordt veel vis gegeten en is de keuken simpel zonder saai te zijn. Omdat de eilandengroep op een zeevaarders route ligt, zijn er verschillende gastronomische invloeden te vinden, zoals Spaans, Afrikaans en Amerikaans. Daarnaast leent het tropische klimaat op de eilanden zich uitstekend voor de kweek van tropische vruchten.

Spaanse specialiteiten

Paella – één van de bekendste Spaanse gerechten is paella. Een rijstgerecht met verschillende ingrediënten. Hoewel de meeste mensen buiten Spanje waarschijnlijk vis en zeevruchten paella kennen, kent Spanje een aantal verschillende soort paella, afhankelijk van de regio.
Naast de vis en zeevruchten paella is er paella met kip en konijn (Valenciana), paella met verschillende groenten, en gemengde paella waarin zowel vis als vlees gebruikt wordt.
Tapas – een gerecht wat ook buiten Spanje bekendheid geniet is tapas. Dit zijn zowel warme als koude hapjes, vaak lokale specialiteiten en kan gedurende de hele dag gegeten worden, vergezeld van bijvoorbeeld een glas wijn of een biertje.
Over de geschiedenis van de tapa zijn een aantal verschillende verhalen. Het meest bekende is het verhaal van herbergiers die hun drankjes afdekten met een plakje ham om te zorgen dat er geen zand en vliegen in de glazen zou komen. Het Spaanse werkwoord Tapar betekent dan ook ‘afdekken’.
Tortilla de Patatas – niet te verwarren met een Mexicaanse tortilla, die gemaakt wordt van maïs, is de Spaanse Tortilla. Dit gerecht, dat hoofdzakelijk is gemaakt van aardappelen en ei, is het meest te vergelijken met een dikke omelet. Vaak wordt hier nog ui en knoflook aan toegevoegd en soms andere ingrediënten, afhankelijk van de regio. Tortilla de patatas wordt in Spanje gegeten als (voor)gerecht, als snack, op brood en door salades.

TIP! Als je zelf ook van koken houdt en benieuwd bent naar leuke Spaanse recepten, is het misschien een goed idee om een kijkje te nemen op Spaanse Tapas. Dit is een website met heerlijkste Spaanse tapasrecepten zelf na kunt maken.

Wijnen

Ondanks dat voornamelijk Frankrijk bekend staat als wijnland, heeft ook Spanje een groot scala aan verschillende soorten goede wijnen. Vooral bij het eten van tapas is het leuk om wijn te drinken die, door een goede sommelier of wijnkenner, bij het gerechtje uitgezocht wordt. De druiven die het meest gebruikt worden voor typisch Spaanse wijn zijn:

• Airén
• Albariño
• Garnacha
• Macabeo
• Parellada
• Tempranillo
• Verdejo
• Xarel.Io
Naast rode en witte wijn en rosé die hiervan gemaakt wordt, wordt er in vier regio’s in Spanje ook veel Cava geproduceerd. Deze Spaanse mousserende wijn is een combinatie van een aantal druiven en is doorgaans wit of rosé (Rosado).