Cortijo La Zapatera – Bed & Breakfast

Bedrijf: Cortijo La Zapatera
Branche: Bed & Breakfast en appartementen
Oprichter(s): Rasja Post en Wouter Burgmans
Email: info@lazapatera.com
Website: www.lazapatera.com

Hoe is jullie idee ontstaan?

Wij zijn geëmigreerd omdat wij altijd al in het buitenland wilde wonen. Deze ervaring hadden wij al. Rasja heeft 3 jaar op Bonaire gewoond en een half jaar op Aruba. Wouter heeft een jaar in Engeland gestudeerd. Na allebei als zelfstandig ondernemer gewerkt te hebben kwam er een natuurlijk moment om het besluit te nemen om alles te verkopen en om een nieuw project te beginnen. Dat is onze boutique bed & breakfast, Cortijo La Zapatera, in Zuid-Spanje geworden. En waarom Spanje? Spanje is een land waar wij allebei ons hele leven al komen en waar wij ons thuis voelen. Dat heeft te maken met de mensen, de rijke cultuur, de natuur, de ligging, het weer. Met name deze streek, in het zuiden van Spanje in de Axarquía in Andalusië, vinden wij prachtig

Wat zijn jullie belangrijkste activiteiten van jullie onderneming?

Vanzelfsprekend is onze belangrijkste activiteit de verhuur van onze 5 B&B kamers, een appartement en de originele boerderij (casita genaamd). Wij verzorgen het ontbijt en 3 dagen in de week kunnen de gasten ook bij ons dineren of genieten van o.a. een tapasplankje. Wij gebruiken zoveel mogelijk lokale en verse producten. Daarnaast geven wij uitgebreide toeristeninformatie omdat deze regio, de Axarquía regio, nog redelijk onontdekt is. Er is zoveel moois te zien dat wij dit voor onze gasten hebben uitgewerkt. Het is ook mogelijk, wanneer je zelf geen zin hebt om te rijden, om voor een verzorgde dagtocht te  kiezen.

In onze B&B hebben wij het beste van al onze reiservaringen laten samenkomen. Dit geldt niet alleen voor de inrichting van de algemene ruimtes, de kamers, de appartementen maar ook voor de voorzieningen en de faciliteiten. Daarnaast is onze service persoonlijk en intuïtief. Onze gasten moeten zich welkom en thuis voelen en kunnen genieten van een onbezorgd verblijf. Wij streven ernaar om een persoonlijke B&B met de kwaliteit en service van een sterren hotel te zijn.

Hoe gaat de samenwerking tussen Spaanse bedrijven/Spanjaarden?

De samenwerking verloopt heel goed. Voor de bouw van ons appartement hebben een lokale aannemer ingeschakeld omdat wij het belangrijk vonden en vinden de lokale bevolking van ons dorp, Canillas de Aceituno, te ondersteunen. Ook om te integreren is dit een aan te bevelen manier.

Daarnaast verzorgt onze buurman onze honderden olijven- en amandelbomen in ruil voor de opbrengst. Een lokale tuinman ondersteunt ons met de aanleg en onderhoud van onze tuinen.

Wat zijn de verschillen tussen Spanje & Nederland gerelateerd aan het opstarten van een eigen bedrijf?

In Nederland ga je naar de Kvk en is je eigen bedrijf een feit. Hier kost het meer tijd en de stappen die je moet nemen zijn talrijker. Daarom adviseren wij mensen ook om de juist mensen in te schakelen die de juiste weg kunnen bewandelen. Vooral het gebruik van een gestor (soort administratiekantoor) is aan te  bevelen.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen waar naar jullie idee een ondernemer over dient te beschikken in Spanje?

Als ondernemer moet je altijd risico’s durven nemen, geloven in je plan, creatief zijn en je financiële plaatje helder hebben.

Wat extra nodig is voor Spanje is dat je de taal spreekt en dat je geduld hebt en bescheiden blijft en je kunt overgeven aan het Spaanse tempo en die van Nederland kunt loslaten. Ook al duurt het soms wat langer en gaat het niet altijd als gepland, het komt altijd goed!

Wat zie jullie als voordelen en nadelen van ondernemen in Spanje?

De voordelen van ondernemen in Spanje is dat de mensen  nog de tijd voor je nemen en voor elkaar waarnaast men elkaar ook graag wil helpen indien nodig. De kosten voor arbeid, e.d. zijn ook een stuk lager dan in Nederland.

Nadelen van ondernemen hebben wij niet ervaren. Wij vinden het hier allemaal goed geregeld.

Hoe ziet jullie onderneming er over 5 jaar uit?

Omdat wij pas in 2019 gestart zijn, zijn wij over 5 jaar een bloeiend bedrijf waar de mensen graag naartoe terugkeren omdat Cortijo La Zapatera de perfecte uitvalsbasis is om Andalusië te ontdekken. Onze gasten hier kunnen genieten van de rust, de ruimte, de natuur, cultuur,

Heb je/jullie tips voor Nederlandse of Vlaamse ondernemers die in Spanje willen gaan ondernemen?

Bereid je goed voor en laat je goed informeren door ervaringsdeskundigen;

Zorg bij de aankoop van een huis dat het legaal gebouwd is en verzamel de juiste mensen om je heen zoals een advocaat, een gestor en andere adviseurs;

Houd rekening met voldoende financiële reserves;

Werk samen met lokale vakmensen.

Contactgegevens

Boutique B&B Cortijo La Zapatera

Canillas de Aceituno

Malaga

Spanje

Telefoon: +34 675 45 58 93

E-mail: info@lazapatera.com

Website:  www.lazapatera.com

Instragram: cortijolazapatera

Facebook: cortijolazapatera

Twitter: lazapatera2