Autoverzekering

Bent u van plan een auto of ander voertuig in Spanje te kopen of in te voeren? Dan hebt u een autoverzekering nodig. Lees hieronder handige tips over het afsluiten van een autoverzekering of wat te doen bij pech onderweg.

Handige weetjes

No Claim- korting: Schadevrije jaren die u hebt opgebouwd in Nederland tellen ook in Spanje. Dit kan u een korting tot 60% opleveren, afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Let op, niet bij alle verzekeringsmaatschappijen wordt de no-claim van buiten Spanje gerespecteerd.

Gratis sleepdienst: Vaak zit een gratis sleepdienst in uw verzekeringspolis inbegrepen, zonder dat dit uw no-claim korting aantast!

Sterretje in uw ruit? Ga naar aangesloten “Carglass” bedrijven die het sterretje in uw ruit gratis repareren.

Pech met uw auto? Als u pech heeft met uw auto dan raden wij u zeer sterk aan om eerst uw verzekeraar te bellen, voordat u zomaar naar een willekeurige garage gaat. De verzekeraars werken namelijk met aangesloten garages waar u een voorkeursbehandeling krijgt.

Looptijd verzekeringspolis: Een autoverzekering sluit u voor 12 maanden af in Spanje en wordt jaarlijks automatisch vernieuwd. Wanneer u uw verzekering wilt annuleren, dient u dit twee maanden voor de vervaldatum schriftelijk mee te delen. Houdt u zich niet aan deze termijn dan bent u wettelijk verplicht nog een jaar lang premie te betalen.

Type verzekeringen

Net als in Nederland kunt u ook in Spanje kiezen tussen een aantal type verzekeringen; WA, WA Plus en All Risk. Wegenwacht is bij alle drie de dekkingen inbegrepen.

WA
Een WA verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) is een basisverzekering en de goedkoopste onder de drie. Het verzekert je tegen schade die je toebrengt aan de auto van derden. Schade aan je eigen auto valt niet binnen deze dekking. Bij een WA verzekering is er geen sprake van eigen risico.

WA Plus
Deze verzekering is gelijk aan de WA verzekering aangevuld met dekkingen tegen brand, diefstal, ruitbreuk en total loss bij een ongeval. Deze dekkingen zijn ook afzonderlijk af te sluiten. Bij een WA Plus verzekering is er geen sprake van eigen risico.

All Risk
Een all risk verzekering dekt alle schade bij een ongeval, diefstal, brand inclusief schade welke u toebrengt aan uw eigen voertuig.

Bij bovenstaande gevallen zal de verzekeraar de volledige reparatiekosten betalen of de catalogus marktwaarde zal worden uitgekeerd. Ook zal de schade welke u aanricht aan een andere auto worden vergoed.

Eigen risico

Bij een all risk verzekering kan voor een eigen risico bedrag worden gekozen. Dit helpt u om uw premie laag te houden. Hoe hoger het eigen risico bedrag is, des te lager is de premie.

De eigen risico bedragen waaruit u kunt kiezen variëren tussen € 180,- en € 1.800. Bedragen tussen de € 300, – en € 600, – geven u in verhouding het meeste voordeel op de premie.

Groene kaart

Binnen de Europese Unie is een groene kaart op reis niet meer verplicht. Reist u met de auto buiten Europa, bijvoorbeeld naar Marokko, dan heeft u wel een groene kaart nodig. Op de groene kaart staat onder andere in welke landen u verzekerd bent, welk kenteken verzekerd is, in welke periode de verzekering geldig is en natuurlijk het groene kaart nummer. Voorbeeld groene kaart

Wij raden aan om altijd uw autopolis of een kopie hiervan in uw auto te bewaren.