APK keuren in Spanje

Voorheen diende u altijd met uw auto terug naar Nederland te rijden wanneer de APK verliep. Hier onderging de auto een nieuwe APK keuring waarna u weer terug naar Spanje kon rijden. Vanaf 1 november 2012 komt hier verandering in! Dan vindt er namelijk een experiment plaats waardoor u uw auto in Spanje APK kunt laten keuren. Hier lichten wij dit experiment verder toe.

Wat

In juni 2012 heeft er een wijziging plaatsgevonden in het ‘Besluit Voertuigen’. De ministerraad heeft ingestemd met een experiment. Dit experiment houdt in dat auto’s met een Nederlands kenteken hun APK keuring kunnen laten voltrekken in Spanje. Dit zorgt er dus voor dat u niet meer naar Nederland hoeft te rijden om hier uw auto te laten keuren.

Hoe werkt het?

Auto’s, vrachtauto’s en aanhangers met een Nederlands kenteken kunnen vanaf november 2012 in Spanje APK gekeurd worden volgens de regels die in Spanje gelden. Wanneer uw auto goedgekeurd is, ontvangt u een Nederlands keuringsbewijs waarna uw auto als goedgekeurd gemeld wordt bij het kentekenregister in Nederland. Er zal een aantal locaties (APK stations) zijn waar dit in Spanje gedaan kan worden.

Spanje

Er is voor Spanje gekozen om met dit experiment te beginnen, omdat er relatief veel Nederlanders zijn die in Spanje een tweede huis bezitten. Ook zijn er veel mensen die naar Spanje geëmigreerd zijn en hun auto met Nederlands kenteken meegenomen hebben. Zodoende zijn er vele verzoeken van Nederlanders in Spanje gekomen die om het erkennen van de Spaanse APK hebben gevraagd.

Hoe lang?

Het experiment zal maximaal zes jaar duren en wordt over twee jaar voor het eerst geëvalueerd. Wanneer blijkt dat dit experiment succesvol is, kan het zijn dat het na verloop van tijd ook in andere Europese Unie lidstaten ingevoerd wordt. De landen die uiteindelijk deel zullen nemen, dienen ook de Nederlandse APK’s goed te keuren aan hen die in Nederland verblijven.

Autoverzekeringen

Let er wel op dat niet alle autoverzekeringen de kosten dekken wanneer de auto in het buitenland wordt gebruikt. Zo wordt niet bij elke verzekering de AKP in Spanje vergoed. Kijk in de polisvoorwaarden van uw autoverzekering of dit ook voor u geldt. Sommige verzekeringen vergoeden daarentegen namelijk wel voor een bepaalde periode in het buitenland.

Spaanse APK stations

Alicante
Keuringsbedrijf APPLUS
Polígono Industrial Pla de la Vallonga
Calle 5, n5
03006 Alicante
Telefoon: 965 107 977

Barcelona
Keuringsbedrijf CERTIO
Estació ITV B22. St. Cugat
C/ Amposta, 2. Pol. Ind. St. Mamet
08190 Cugat del Vallès
Telefoon: 902 790 791

Benidorm
Keuringsbedrijf APPLUS
Av . de la Comunidad Valenciana s/n
03503 Benidorm
Telefoon: 966 831 102

Marbella
Keuringsbedrijf VEIASA
Polígono Industrial
San Pedro de Alcántara
29570 Marbella
Telefoon: 902 575 757

Motril
Keuringsbedrijf VEIASA
Ctra. Almería
Km. 1,3
18600 Motril
Telefoon: 902 575 757

Sevilla
Keuringsbedrijf VEIASA
Polígono Industrial El Pino
C/ Pino Central, parcela 16-18C.P.
41016 Sevilla
Telefoon: 902 575 757

Auto invoeren

Wanneer u toch, om welke reden dan ook, uw auto wil laten invoeren in Spanje om op die manier een Spaans kenteken te verkrijgen, dient u een aantal stappen te doorlopen. Op deze pagina geven wij u meer uitleg over hoe u, uw auto kunt invoeren in Spanje.

Auto uitvoeren

Wanneer u, uw auto wilt uitvoeren in Spanje, zult u deze eerst moeten uitvoeren in Nederland. Dit kunt u doen bij de RDW. Hoe dit in zijn werk gaat, kunt u op onze pagina ‘auto uitvoeren’ lezen.