Emigreren met huisdieren

Als u huisdieren heeft en naar Spanje gaat emigreren dan is het van belang dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden en regelgeving omtrent het vervoeren van uw huisdier. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over het emigreren met huisdieren naar Spanje.

Huisdieren

Of u nu een hond, een kat, een ander klein zoogdier, een vis, een vogel, een ongewervelde of een reptiel/amfibie als huidier heeft, uw huisdier wilt u natuurlijk ook meenemen naar Spanje. Iets om rekening mee te houden, is dat niet alle huisdieren op dezelfde manier vervoerd kunnen worden naar uw nieuwe woonplaats in Spanje. Ook zijn er verschillende regelgevingen van toepassing bij diverse type huisdieren. Zoals het in Nederland regelmatig voorkomt dat een konijn als huisdier wordt gehouden, is dat in Spanje anders. Ook komt het minder voor dat mensen een cavia, hamster of tamme rat houden. Wel zijn er inmiddels veel Spanjaarden die een hond of kat als huisdier hebben.

Emigratiegidsen_optimized

Vervoer van uw huisdier

Afhankelijk van het type huisdier en de mogelijkheden per vervoermiddel kunt u een beslissing maken over hoe u uw huisdier wilt vervoeren naar Spanje.
Auto
In Nederland zijn er geen specifieke regels over hoe u uw hond of kat in de auto dient te vervoeren. Wel wordt er op de “Vraag en Antwoord” pagina van de Rijksoverheid aangegeven dat de “Wegenverkeerswet uit het jaar 1994 (artikel 5)” van toepassing is. Dit houdt in dat de er geen gevaarlijke situaties mogen ontstaan door het vervoer van uw huisdier. Houdt u er rekening mee dat als u met de auto uw huisdier vervoert naar Spanje dat u te maken krijgt met de regelgeving van verschillende landen. Deze kunnen verschillen!
Vliegtuig
Indien u uw huisdier per vliegtuig mee naar Spanje wilt nemen, dan is het zeker aan te raden om eerst de regelgeving en voorwaarden van een vliegtuigmaatschappij goed door te nemen. Houdt u in gedachte dat per vliegtuigmaatschappij de voorwaarden en regelgeving kunnen verschillen. In het geval dat u vanaf België of Duitsland per vliegtuig naar Spanje zou willen vertrekken, dan is het zeker van belang dat u ook de wetten van het land in acht neemt.
Om een voorbeeld te geven van enkele voorwaarden van vliegtuigmaatschappij Transavia.com:
• Alleen honden en katten worden toegestaan;
• Een huisdieren paspoort is verplicht;
• Uw hond/kat wordt afhankelijk van grootte en gewicht in het bagageruim of in de cabine geplaatst;
• Huisdieren worden in het bagageruim in een kennel geplaatst en in de cabine in een leeftas.
Voor meer informatie over de specifieke voorwaarden en tarieven kunt u kijken op Transavia.com.
Bij vliegtuigmaatschappij Vueling zijn bijvoorbeeld weer andere voorwaarden. Om u een indruk te geven van enkele verschillen:
• De reiskennel en het huisdier wegen in totaal 8 kilo of minder (bij Transavia is het maximum gewicht 10 kilo (leeftas + huisdier) voor vervoer in de cabine en anders kunnen katten of honden in het bagageruim worden vervoerd);
• Vueling biedt niet de mogelijkheid om huisdieren in het bagageruim te vervoeren; Als u meer wilt weten over de specifieke regelgeving omtrent het vervoer van uw huisdier met vliegtuigmaatschappij Vueling, dan kunt u kijken op Vueling.
Trein
Per trein gelden er andere regels en daarom is het van belang dat u de regelgeving van de trein waarmee u zal reizen van tevoren goed doorneemt. Ook indien u met overstappen te maken heeft, kan het zijn dat u met meerdere diverse voorwaarden in verschillende landen te maken krijgt. Voor een overzicht van de regelgeving per trein vanaf Nederland kunt u kijken op NS International.

Invoeren van uw huisdier

Als u met uw huisdier naar Spanje emigreert, is het handig om te weten dat huisdieren vallen onder de vrijstelling van invoerbelasting (net zoals uw kleding, meubilair etc.). Houdt wel in gedachte dat als u dieren mee wilt nemen om te verkopen, hier wel belasting over dient te worden betaald. Let erop dat puppy’s jonger dan drie maanden niet worden toegelaten in verband met inentingen.

Verzorging

In Spanje zult u mogelijk diverse benodigdheden voor uw huisdier nodig hebben, zoals speeltjes, voer etc. Voer voor uw huisdier kunt u in de supermarkt kopen of in een dierenspeciaalzaak (Tienda de Mascotas). Speeltjes, riemen, voerbakjes en andere benodigdheden kunt u bij een dierenspeciaalwinkel kopen, maar ook zijn er veel “Chinese” of “alles” winkels die ook dit soort producten verkopen en vaak voor relatief lage prijzen. Tevens kunt u ervoor kiezen om alle huisdierbenodigdheden online te bestellen op de website tiendaanimal.es. Het handige van deze website is dat deze ook in het Engels wordt aangeboden.

Dierenarts

Mogelijk is het prettig om bij aankomst in Spanje op korte termijn op zoek te gaan naar een nieuwe dierenarts (veterinario). In het geval dat uw huisdier dan ooit iets overkomt en u met spoed een dierenarts nodig heeft, dan hoeft u niet eerst op zoek te gaan. Er zijn websites waar u kunt aangeven in welke provincie en in welke stad u op zoek bent naar een dierenarts. Voor meer informatie kunt u kijken op deze pagina.

Potentieel gevaarlijke honden

Volgens de wetgeving in Spanje dienen eigenaren van potentieel gevaarlijke honden in Spanje zich aan een aantal voorwaarden te houden. Onder potentieel gevaarlijke honden vallen verschillende rassen, waaronder: Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier en Rottweiler. In principe zijn er acht honden rassen die onder potentieel gevaarlijke honden vallen, maar in sommige regio’s vallen er meer rassen onder. Enkele voorwaarden waaraan voldaan dient te worden zijn:
• Aanvragen van een administratieve vergunning bij de gemeente. Deze dient elke drie jaar te worden vernieuwd;
• Certificaat van de dierenarts dat de hond niet ziek is, geen agressief gedrag vertoond etc.;
• Afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering;
• De hond dient over een microchip te beschikken;Voor meer informatie (in het Spaans) kunt u kijken op tiendanimal. Voor meer informatie omtrent de wet van potentieel gevaarlijke dieren (in het Spaans) kunt u kijken op Real Decreto 287/2002, de 22 de marzo.

Tips

• De diverse regio’s in Spanje houden er verschillende regelgeving op na omtrent het toestaan van honden op het strand. Op sommige stranden worden honden nooit toegelaten, terwijl in andere regio’s er alleen een verbod geldt gedurende het zomer seizoen. Informeert u goed van tevoren of honden worden toegelaten op het betreffende strand, want boetes (indien honden verboden op het strand zijn) kunnen in sommige regio’s oplopen tot zo’n 3000 euro.
• Houdt u in gedachte dat veel regio’s ook verschillende regelgeving hanteren omtrent de wetgeving over het houden van huisdieren. Daarom is het van belang dat u zich goed verdiept in de regelgeving van betreffende regio.