Huurcontract

Wilt u in Spanje een huis huren? Dan is het handig om te weten waar een huurcontract aan dient te voldoen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de inhoud van een huurcontract in Spanje en een aantal handige tips.

Huurcontract

Zodra u met de verhuurder de huurvoorwaarden hebt besproken en u hiermee akkoord gaat, kan er een huurcontract worden opgesteld. Het huurcontract kan door de verhuurder zelf worden opgesteld, maar indien er een makelaar als tussenpersoon aanwezig is, dan wordt meestal het huurcontract opgesteld door de betreffende makelaar.

Inhoud

In een huurcontract staan de rechten en plichten aangeduid van zowel de huurder (arrendatario) als de verhuurder (arrendador). Normaal gesproken dient een huurcontract onder andere over de volgende informatie te beschikken:
• Duur van het huurcontract;
• Huurkosten;
• Wanneer de huur betaald dient te worden (bijvoorbeeld tussen de 1ste en 5de van de maand);
• Manier van betaling (contant, bank overschrijving);
• Bijkomende kosten (verwarming, water, elektriciteit, gas, gemeenschappelijke kosten waaronder bv. lift en wekelijkse schoonmaak van gezamenlijke ruimten);
• Opzegtermijn (Indien u het contract niet wilt verlengen kunt u dit in principe 30 dagen voor de afloop van uw huurcontract kenbaar maken aan de verhuurder);
• Hoeveelheid borg (normaal gesproken is dit 1 of 2 maanden huur);
• Afspraken over of, en wat er wel/niet veranderd mag worden in het huis en in wat voor staat het huis bij het aflopen van de huurperiode achtergelaten dient te worden;
• Voorwaarden voor het verhogen van de huur;
• Beschrijving van de actuele staat van het huis;
• Indien het huis gemeubileerd is, dient er een lijst met de inventaris te worden opgenomen (deze lijst dient u voor het tekenen van het huurcontract goed te controleren en in het geval dat er bepaalde inventaris ontbreekt (wat wel op de lijst staat) of in zeer slechte staat is, dan is het handig om dit ook in het huur contract op te laten nemen. Zo voorkomt u later problemen bij het eindigen van de huurperiode.);
• Normenstelsel van de gemeente;
• Een lijst van de reparaties die de verhuurder dient uit te voeren en van de reparaties die de huurder dient uit te voeren.

Voorbeeld van een huurcontract

Om een idee te krijgen van een huurcontract kunt u kijken op voorbeeld huurcontract.

Tips

Het is van groot belang dat u het huurcontract goed doorleest en zeker niet direct tekent. (ook al lijkt het allemaal heel duidelijk) In het geval dat u Spaanse niveau nog niet hoog genoeg is om een ingewikkeld huurcontract met diverse voorwaarden door te lezen, dan kunt u mogelijk een onafhankelijke vriend/kennis/collega inschakelen die u inzicht kan geven in de voorwaarden. In het geval dat u niemand kent die u het één en ander kan verduidelijken, kunt u er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een vertaler in te schakelen. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar een groot voordeel is dat u de voorwaarden in het huurcontract begrijpt.
• In het geval dat u naar Spanje bent geëmigreerd en u nog geen baan heeft of eigen bedrijf heeft opgestart, kan het soms lastig zijn om een huurhuis te vinden. Sommige huiseigenaren eisen een “Aval Bancario”, oftewel bankgarantie. Een bankgarantie is een bedrag dat u vastzet bij de bank en dat bijvoorbeeld de verhuurder zekerheid geeft over dat u in staat zal zijn om de huur gedurende de huur periode te kunnen betalen. Het grote nadeel van een “Aval Bancario” is dat er voor het opstellen van de akte er een notaris en veel andere administratieve handelingen bij komen kijken. Hier zijn ook kosten aan verbonden die zelfs kunnen oplopen tot zo’n 500 euro. Om deze kosten uit de weg te gaan, kunt u mogelijk bij de verhuurder een voorstel doen om 1 of 2 maanden extra borg te betalen. Zo heeft de verhuurder meer zekerheid en heeft u minder kosten.