Identificatienr. (NIE)

Op deze pagina is beschreven hoe u een NIE nummer kunt aanvragen. Het número de identificación de extranjeros (NIE-nummer) is een nummer dat u o.a. nodig heeft bij vele officiële instanties. Het NIE nummer kunt u vergelijken met het Nederlandse Burgerservicenummer (voorheen SOFI-nummer).

Waarom?

Het NIE nummer heeft u nodig om o.a.:
te werken
• salaris te ontvangen
• een huis te kopen of verkopen
• een verzekering af te sluiten
• om een rekening te openen
• een hypotheek af te sluiten
• belasting te betalen
• u in te schrijven bij de sociale zekerheid
• een rijbewijs aan te vragen
• een auto te kopen
• een gsm abonnement af te sluiten. Bij sommige instanties voldoet het invullen van uw NIE nummer, maar bij vele instanties vraagt men om een kopie van het document/pasje met uw NIE nummer erop.

Waar?

Er zijn twee soorten NIE, een tijdelijke NIE (NIE temporal) en een permanente (NIE permanente).

Tijdelijke NIE
Een tijdelijke NIE vraagt u aan als u een juridische handeling wilt plegen in Spanje. Dit kan bijvoorbeeld een stuk onroerend goed kopen of een bedrijf oprichten. De NIE die slechts een geldigheid heeft van 3 maanden en dus niet geschikt is voor emigratie kunt u aanvragen bij het consulaat in uw woonland. Daar dient u aan te geven welke juridische handeling u wilt gaan verrichten in Spanje. In Nederland dient u daarvoor via de website van het Spaanse consulaat in Amsterdam een afspraak te maken, in België dient u voor een afspraak te mailen naar de contactgegevens te vinden op de website van het Spaanse consulaat in Brussel.
Permanente NIE

Bent u van plan om te emigreren en gaat u daarbij bijvoorbeeld een woning huren. In dat geval is het verstandiger om de permanente NIE aan te vragen. De permanente NIE heeft een geldigheid van 5 jaar. Deze NIE kunt u aanvragen bij een politiebureau met een kantoor voor buitenlanders (Oficina de Extranjeros of Oficina de Extranjería). Deze kunt u vinden via deze link, selecteer daarbij eerst de autonome provincie waar u zich bevindt en vervolgens kunt u zien welke politiekantoren de bevoegdheid hebben om een NIE toe te kennen. Houdt er rekening mee dat het soms verplicht is om een afspraak te maken (cita previa).

Hoe?

Indien u een tijdelijke NIE nummer wilt aanvragen, dient u de volgende stappen te doorlopen:
1. Eerst dient u het aanvraagformulier EX-15 te downloaden en in te vullen. Download de meest actuele versie op de website van de Spaanse consulaten van Amsterdam of Brussel.
2. Bij het consulaat zal u nog een aanvullend document moeten invullen genaamd 790-012
3. Afhankelijk van de nationaliteit van de aanvrager zal er in ieder geval een paspoort of identiteitsbewijs worden gevraagd, met mogelijk ook een kopie van de verblijfsvergunning en reden van aanvraag.
4. Betaling van de NIE; voor een NIE in het consulaat betaald u 9,55 euro. Het vernieuwen van een tijdelijke NIE kost 7,10 euro. U dient dit bedrag direct met pin of in contact te betalen.
5. De NIE wordt na enkele weken thuisgestuurd
Voor een permanente NIE zijn de stappen vergelijkbaar met die van de tijdelijke NIE. Het grootste verschil is dat u voor de betaling vaak naar een bank moet gaan en met een certificaat van betaling terug moet gaan naar het politiebureau om dit af te geven. Daarnaast komt het voor dat u bij sommige locaties een bewijs van inschrijving bij de gemeente (certificado de empadronamiento) dient af te geven.
Het aanvragen van een permanente NIE is over het algemeen een snellere handeling. Dit komt omdat u enerzijds vaak sneller een afspraak kan maken (dit geldt niet voor door buitelanders druk bezochte steden zoals Barcelona of Madrid) en anderzijds doordat u het NIE nummer vaak al binnen zeer korte tijd kan ophalen bij het politiebureau. Vergeet bij het afhalen niet het betalingsbewijs van de bank en uw geldig paspoort of identiteitskaart mee te nemen.

Tips

• In sommige steden kunnen de wachtrijen erg lang zijn voor het aanvragen van een NIE nummer. Daarom is het prettig om een boek/tijdschrift/krant mee te nemen.

• Indien u minder dan 3 maanden gaat verblijven om bijvoorbeeld een talencursus te gaan volgen in Spanje (en niet van plan bent om te gaan werken of juridische handelingen wilt uitvoeren bij officiële instanties), is het vaak niet nodig om een NIE nummer aan te vragen.
• Het verschilt vaak per locatie welke documenten u moet laten zien als u een NIE nummer wilt aanvragen. Daarom is het verstandig om eerst langs het politiebureau te gaan of om te vragen welke documenten u dient te overleggen.