Op ontdekking in Spanje: met vliegtuig én auto

Spanje is een erg populair Europees land. Elke dag vertrekken er toeristen met het vliegtuig naar Spanje om daar te genieten van verse tapas en de de prachtige natuur. Vooral tijdens de warme zomervakantieperiode trekt het land elk jaar meer en meer toeristen. Ben je van plan om in Spanje te gaan wonen, maar weet je niet waar? Verken het land dan middels een fly-and-drivevakantie: je vliegt naar Spanje en gaat door in de auto. Zo hoef je geen rekening te houden met openbaar vervoer en kun jij dus gaan en staan waar je wilt. In dit artikel vertellen we je over de grootste vliegvelden van én een fly-and-drivevakantie naar je favoriete land: Spanje.

Grootste vliegvelden

Zoals eerder vermeld is Spanje een erg populair land om te bezoeken. Het is dan ook niet gek dat de grootste vliegvelden van Spanje in de top 25 van drukste vliegvelden in Europa staan. De grootste vliegvelden zijn Barcelona Airport, Palma de Mallorca Airport en Madrid Barajas Airport. Maar ook de vliegvelden aan Spaanse costa’s zijn erg populair. Boek je je vlucht in het laagseizoen, dan zul je je verbazen: het is helemaal niet duur om naar Spanje te vliegen. Kies je ook voor een lowbudgetmaatschappij, zoals Ryanair, Vueling of Transavia, dan zullen de kosten helemaal laag uitpakken. De kosten die je bespaart door vroeg te boeken en verstandig te kiezen, kun je weer besteden aan je vakantie óf bijvoorbeeld aan het huren van een auto.

Door in de auto

Eenmaal aangekomen op een van de vele luchthavens van Spanje? Als je een fly-and-drivevakantie hebt geboekt, hoef je je geen zorgen meer te maken over je vervoer. Je boekt dan namelijk een vlucht inclusief een huurauto. Op het vliegveld kun je meteen je huurauto ophalen, deze staat al voor je klaar. Je kunt nu in eigen tempo kennis maken met Spanje en je hoeft geen rekening te houden met het openbaar vervoer. In sommige gevallen kun je ook al vooraf accommodaties boeken of zit dit inbegrepen in de fly-and-drivevakantie. Dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt een fly-and-drivevakantie indelen naar je eigen wensen en voorkeuren.

Autoverzekering in Spanje

Als je van plan bent om een auto te huren of zelf je auto mee te nemen naar Spanje, is het belangrijk je autoverzekering te checken. De Nederlandse autoverzekeraars bieden namelijk maximaal 30 tot 60 aaneengesloten dagen dekking in het buitenland. Autoverzekeringen vergelijken is daarom aan te raden. Zo zie je dat het precieze aantal dagen per verzekering kan verschillen. Met de verplichte WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade aan anderen. Daarnaast kun je  de auto ook verzekeren tegen schade aan uw eigen voertuig. Dit kan met een WA+ of allriskverzekering. Afhankelijk van je verzekeraar, zal deze geen schade willen uitkeren of op je willen verhalen, als je langer dan 30 tot 60 dagen in Spanje verblijft. Je bent dan namelijk niet meer via deze verzekeraar verzekerd. Het is aan jou als verzekerde om aan te tonen dat je korter dan 30 tot 60 dagen in Spanje verblijft. Je kunt hierbij denken aan afschrijvingen van overnachtingen, of bonnetjes van tolpoorten en benzine.

Spaanse verzekering afsluiten

Als je eenmaal voor langere tijd in Spanje verblijft, is het verstandig om een Spaanse autoverzekering af te sluiten. Net als in Nederland zijn er drie soorten autoverzekeringen (WA, WA+ en allrisk). Bij al deze verzekeringen is de Wegenwacht inbegrepen. De schadevrije jaren die in Nederland zijn opgebouwd, kunnen in sommige gevallen worden meegenomen in de Spaanse autoverzekering. Bij de autoverzekeringen vergelijken is het belangrijk hierop te letten. Ook kun je voor een vrijwillig eigen risico kiezen. De looptijd van de autoverzekering is 12 maanden. Daarna wordt de autoverzekering ieder jaar automatisch verlengd.