Woning huren

Op deze pagina vind je informatie die je kan helpen bij het vinden van een huurhuis in Spanje. Er wordt op deze pagina stap voor stap beschreven wat je kunt ondernemen wanneer je een huis wilt huren in Spanje. Daarnaast vind je op deze pagina een aantal handige tips.

Huurcontract

Bent je op zoek naar meer informatie over een Spaans huurcontract? Lees dan ons artikel over een huurcontract in Spanje.

Waarom

Als je voor langere tijd in Spanje gaat wonen, studeren of werken, kan het een goedkopere oplossing zijn om maandelijks een huis of appartement te huren in plaats van een hotel te boeken. Als je plannen hebt om naar Spanje te emigreren, maar de stap te groot vindt om meteen een huis te kopen, is eerst een huis huren een goede optie.

Waar

Via makelaars en/of particuliere huiseigenaren in de stad of dorp waar je wilt wonen. Er zijn ook een aantal websites waar je (per stad) kunt zoeken naar huurwoningen zoals:
www.milanuncios.com

Meer websites waarop het Spaanse aanbod staat, kan je vinden in onze digitale emigratiegidsen.

Hoe

Er zijn verschillende mogelijkheden om een huurhuis te vinden:
Optie 1: je probeert via uw werk of studie een woning te regelen.
Optie 2: je bedenkt in welke wijken je zou willen wonen en vervolgens ga je door die wijken heen lopen. Kijk goed om je heen, want veel mensen die hun huis particulier willen verhuren, hangen zwartoranje kartonnen borden op aan de buitenkant van het pand. Op deze borden staat vaak ’te huur’ (se alquila) met 1 of 2 telefoonnummers.
Optie 3: je gaat naar een aantal makelaars toe en kijkt wat hun aanbod is. Vergeet niet dat makelaars vaak één maand huur rekenen voor hun diensten.
Optie 4: je kunt ook op internet zoeken naar huurhuizen. Er zijn sites van makelaars te vinden op internet, maar er zijn ook sites waar huurhuizen worden aangeboden door particulieren. Indien je een huurhuis hebt gevonden wat je geschikt lijkt, zal de makelaar of particulier met het huurcontract over tafel komen. Een makelaar of particulier kan je mogelijk om een aantal documenten vragen en voorwaarden stellen:
• om 2 tot 3 maanden borg te betalen;
• in het geval dat je (nog) geen baan hebt, word je gevraagd om een bankgarantie (aval bancario) (voor meer informatie zie bankgarantie);
• om je arbeidscontract (kopie) als een soort van garantie dat je de huur zal kunnen betalen;
• kopie van je paspoort of NIE nummer. Let er overigens wel op dat de voorwaarden waarmee je akkoord gaat ook in het huurcontract staan vermeld. Mocht je de taal nog niet volledig beheersen, vraag dan een bekende/collega (Spaanse) om het contract door te lezen. De huur kan maandelijks contant worden betaald of worden overgemaakt.

Kosten

Het ligt eraan waar je een huis wilt huren. Net zoals in Nederland zijn de huurprijzen hoger in de grote steden en lager in de kleinere steden.

Inboedelverzekering
Zodra je een huis gaat huren in Spanje, vergeet dan niet de inboedel te verzekeren. Onder inboedel verstaan we alle losse onderdelen in huis waaronder bijvoorbeeld kleding, schoenen, meubels, bedden, audio apparaten, televisie, laptop, mobieltjes, de keuken (deze valt in Spanje meestal onder de inboedel), etc. Ook sieraden en waardevolle objecten zoals o.a. schilderijen en kunstvoorwerpen vallen onder de totale inboedel.
Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan de inboedel veroorzaakt door o.a. brand, weersinvloeden of waterschade door een gesprongen waterleiding. Ook schade of verlies van de inboedel door diefstal wordt gedekt.

Hoe wordt de inboedelwaarde vastgesteld?
Om onderverzekering te voorkomen, adviseren wij om met een inboedellijst te werken. Op deze inboedellijst kunnen alle spullen in huis met bijbehorende waarden worden ingevuld zodat er niets vergeten wordt.

Tips

• Een handige zoekmachine voor het vinden van goedkope huurauto’s is CarDelMar.nl
• Huurhuizen kunnen (net als koophuizen) door meerdere partijen worden aangeboden. Mocht je een geschikt huurhuis hebben gevonden via een makelaar kijk dan ook even op internet of dit huurhuis niet misschien ook particulier wordt aangeboden. Dit kan je één maand huurkosten schelen.
• Je kunt in plaats van een woning huren er ook voor kiezen om voor een bepaalde tijd (weken, maanden een jaar) je huis te ruilen met iemand in Spanje. Er is een handige site, HomeForExchange, waar mensen aanbieden om van huis te ruilen. Op deze site staan ook veel Spanjaarden die hun huis voor een bepaalde tijd willen ruilen met iemand in Nederland.
• Ook kan je er voor kiezen om tijdelijk een vakantieappartement te huren, voordat je een huurcontract voor een langere periode tekent. Er zijn vele websites waar je kunt zoeken, zoals appartementen in Barcelona
• Als je een talencursus gaat volgen, kun je vaak via de talenschool huisvesting regelen. Deze bieden meestal een appartement of een gastgezin aan. Mocht u erg graag de taal zo snel en goed mogelijk willen leren, dan is het zeer raadzaam om voor een gastgezin te kiezen. Het is niet alleen een unieke ervaring om bij een gastgezin te verblijven, maar ook leer je de taal een stuk sneller doordat je wel Spaans met hen moet spreken.