Onderneming starten

Denk je erover om een onderneming te starten of over te nemen in Spanje? Deze pagina kan je helpen bij het starten van een onderneming of een bedrijf. Er worden zaken als adviesinstanties en diploma’s besproken. Daarnaast vind je op deze site handige tips voor het starten van het bedrijf in Spanje.

Rechtsvormen

Bij het starten van een onderneming speelt het juridische aspect een belangrijk rol. Daarin wordt onder andere namelijk bepaald welke rechten en plichten een ondernemer in Spanje heeft.  Afhankelijk van het soort onderneming, de mate van investering en andere omstandigheden wordt een rechtsvorm gekozen.

De rechtsvormen in Spanje hebben tot op zekere hoogte gelijkenissen met de rechtsvormen in Nederland. De drie belangrijkste rechtsvormen zijn de volgende:
–          Autonoma, hierbij dient de ondernemer zich o.a. in te schrijven in de Spaanse kamer van koophandel. Deze vorm van ondernemen heeft sterke gelijkenissen met die van de Nederlandse eenmanszaak (zelfstandige).
–          Sociedad Limitada, bij deze rechtsvorm dient de ondernemer een startkapitaal van 3.000,00 euro te storten op een Spaanse bankrekening.. Na de oprichting is de onderneming vrij om dit kapitaal te gebruiken. De ondernemer heeft een beperkte aansprakelijkheid tot de hoogte van het startkapitaal. Deze rechtsvorm heeft veel gelijkenissen met die van de besloten vennootschap.
–          Sociedad Anónima, deze rechtsvorm toont veel gelijkenissen met die van de Sociedad Limitada. Sommige eisen zijn echter hoger. Zo is het startkapitaal 60.000,00 euro, welke op een Spaanse bankrekening dient te worden gestort. Ook bij deze rechtsvorm is de onderneming vrij om dit kapitaal na het storten te gebruiken als werkkapitaal. Verder heeft ook hier de ondernemer een beperkte aansprakelijkheid tot de hoogte van het startkapitaal. Deze rechtsvorm heeft veel gelijkenissen met die van de naamloze vennootschap.

Ondernemingsplan

Een belangrijk onderdeel in de oprichting van je bedrijf is het schrijven van je ondernemingsplan. Hierin werk je je idee uit. Daaronder valt een uitgebreide beschrijving van je concept, marktonderzoek, haalbaarheidsstudie en een marketingplan. Indien je hulp nodig hebt bij het schrijven van dit plan kun je terecht bij SECOT, zoals eerder vermeld. In het geval dat je jonger bent dan 35, is het mogelijk om bij bovengenoemde organisatie in Valencia voor jongeren om een gratis cursus te doen ter voorbereiding van het opstarten van een onderneming. Een Nederlandstalige pagina met interessante informatie die je kan helpen bij het schrijven van een ondernemingsplan kan je hier vinden.

Vereisten en contracten

Bij de oprichting van een onderneming dient de (buitenlandse) ondernemer bepaalde handelingen uit te voeren, zoals:
– Het verkrijgen van een NIE document (Spaanse identiteitskaart)
– Het openen van een Spaanse bankrekening
– Inschrijving in de Spaanse Kamer van Koophandel
– Het verkrijgen van een CIF of NIF nummer (Spaans belastingnummer)

Afhankelijk van het soort onderneming kan het ook nodig zijn om bepaalde vergunningen aan te vragen dat kan bijvoorbeeld een alcoholvergunning zijn bij een bar of restaurant en een bouwvergunning indien de onderneming zich zal vestigen welke aan renovatie toe is.

Daarnaast zijn er, afhankelijk van het soort onderneming, een aantal contracten die een ondernemer dient te sluiten. Dit zijn bijvoorbeeld:
– De aandeelhoudersovereenkomst
– De arbeidsovereenkomst of bestuurdersovereenkomst
– De huurovereenkomst

Website

Een website waarop je je product/dienst aanbiedt is één ding, maar het is natuurlijk van enorm belang dat je doelgroep de website op internet vindt. Een mooie en goede website zorgt er helaas nog niet voor dat je website hoog komt in de zoekresultaten van zoekmachines waaronder Google. Hoe meer mensen de website op internet kunnen vinden des te meer kans op omzet.

Spaanse taal

Wanneer je zelfstandig een bedrijf wilt opstarten in Spanje is het zeker een aanrader om eerst de Spaanse taal goed te beheersen. Bij veel instanties kunnen ze je namelijk alleen in het Spaans te woord staan. Mocht je de taal toch nog niet goed genoeg beheersen en wil je al wel een bedrijf opstarten dan zijn er verschillende gestors of bedrijven die je kunnen helpen bij het gehele proces. In het geval dat je op zoek bent naar begeleiding voor het opstarten van uw bedrijf in de Comunidad Valenciana (provincie Alicante, provincie Valencia, provincie Castellon) dan kunnen wij je mogelijk doorverwijzen.

Advies & hulp

Als je een onderneming wil starten in Spanje is het raadzaam om eerst de Kamer van Koophandel te bezoeken. Bij de Kamer van Koophandel (Camara de Comercio in het Spaans) kan je gratis terecht voor vragen en advies. De Spaanse KVK kan je veel informatie verstrekken die je nodig hebt om een bedrijf op te starten. Verder kan de Kamer van Koophandel veel vragen beantwoorden, zoals: zijn er subsidies beschikbaar voor mijn bedrijf? Het kan zijn dat er bijvoorbeeld wel subsidies beschikbaar zijn voor een eenmanszaak, maar niet voor een BV. Indien zij geen antwoord hebben op je vragen kunnen ze je vaak doorverwijzen naar andere instanties. Voor meer informatie kijk op de Spaanse Kamer van Koophandel. De website wordt zowel in het Spaans als in het Engels aangeboden.

Voor hulp bij het schrijven van bijvoorbeeld je ondernemersplan en bij het doen van een haalbaarheidsstudie, kan je terecht bij de organisatie SECOT. Dit is een organisatie van gepensioneerden professionals in Spanje die vrijwillig en gratis ondernemers helpen bij het opstarten van hun bedrijf. Deze organisatie zit onder andere in Madrid, Malaga, Barcelona, Sevilla, Valencia en op nog veel meer plaatsen gevestigd. Voor meer informatie over deze instantie kan je kijken op SECOT.

Diploma’s

Welke diploma’s moet ik hebben om dit bedrijf op te kunnen starten?
Indien je bijvoorbeeld een horeca onderneming wilt beginnen, dien je te beschikken over het diploma “Manipulador de alimentos”. Het Nederlandse diploma sociale hygiëne volstaat helaas niet. Dit diploma kan bij verschillende instanties worden behaald. Een bedrijf dat de cursus online aanbiedt voor 24 euro in het Spaans en het Engels kan een zeer geschikte optie hiervoor zijn. Voor meer informatie kijk op Manipulador de Alimentos.In het geval dat je een ander type bedrijf wilt opstarten, kan het handig zijn om bij de Kamer van Koophandel te informeren naar diploma’s die nodig zijn.

Bedrijfspand

Als je op zoek gaat naar een geschikt bedrijfspand, dan kan het handig zijn om eerst op de hoogte te zijn waaraan een bedrijfsruimte dient te voldoen. Belangrijke punten om mee te nemen bij de zoektocht naar een geschikte bedrijfsruimte zijn onder andere: brandveiligheid, bestemmingsplan, vergunningen etc. Mogelijk kun je bij de Kamer van Koophandel al meer advies inwinnen over bepaalde eisen en voorwaarden of kunnen zij je doorverwijzen.

Lening

In tijden van crisis kan het soms erg lastig zijn om een lening te krijgen. Mocht je geen bezittingen hebben zoals bijvoorbeeld een huis dat als onderpand kan dienen of een vast arbeidscontract, dan kan het heel erg lastig zijn om een lening te krijgen bij banken. Mogelijk zijn er wel subsidies beschikbaar.

Bureaucratie

Spanje is over het algemeen een enorm prettig land om te wonen en te werken. De levenskwaliteit in Spanje is over het algemeen hoog, mede dankzij veel zonuren per jaar, vriendelijke mensen, interessante cultuur, relatief veel feestdagen en de mediterrane levensstijl. Ondanks dat er al veel is verbeterd de afgelopen jaren, is de bureaucratie wel een stuk groter in Spanje dan in Nederland. Dit betekent dat je de tijd moet nemen om zaken te regelen en dat het vaak gebeurt dat er toch net nog een formulier ontbreekt. Dit kan natuurlijk veel frustratie veroorzaken, maar als je er al op ingesteld bent dat het waarschijnlijk heel lang gaat duren en dat je hoogstwaarschijnlijk nog eens terug dient te gaan, dan mogelijk kan het alleen maar meevallen. Het volgende korte filmpje is een grappig (maar iets overdreven) voorbeeld.

Tips

• Neem geen overhaaste beslissingen.
• Doe eerst een uitgebreid marktonderzoek.
• Probeer zoveel mogelijk risico’s uit te vlakken.
• Je kunt hulp zoeken bij het vertalen van onder andere je diploma’s, bepaalde documenten of je website in het Spaans bij een Spaans vertaalbureau.
• Een ander Spaans vertaalbureau is García Celma. Hier kan je ook terecht wanneer je een Spaanse tolk nodig hebt.
• Bereid je voor met onze digitale emigratiegidsen!

Boeken over ondernemen in Spanje

Vind je het fijn om aan de hand van een boek te werken? In het boek “starten van een zaak in Spanje” vind je wat er allemaal geregeld moet worden, wanneer dit geregeld moet worden hoe je dit het beste kan doen. Wil jij meer informatie over dit boek, bezoek dan deze website.