Sociale zekerheid

Op deze pagina vindt u informatie over de sociale zekerheid (seguridad social), zoals ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en pensioen in Spanje. In Spanje bestaat nog een collectief verzekeringssysteem. Als werknemer of zelfstandig onderneming betaalt u  hier een bepaald bedrag voor.

Waarom

Als u uzelf uitschrijft in Nederland, kunt u zich niet meer verzekeren bij een Nederlandse zorgverzekeraar. Daarnaast geldt er een verplichting om de Spaanse sociale verzekeringspremie te betalen als u werkzaam (tijdelijk of in vaste dienst) bent of zelfstandig ondernemer bent in Spanje. Als aanvulling op deze sociale verzekering, kan je er voor kiezen om een aanvullende particuliere zorgverzekering in Spanje af te sluiten

Waar

Bij een afdeling van de sociale zekerheid (tesorería de la seguridad social) is een mogelijkheid om dit nummer aan te vragen.

Hoe

Om een sociale zekerheidsnummer te verkrijgen dient uw werkgever of uzelf de volgende stappen te nemen:
1. Een verzekeringsnummer aanvragen bij de sociale zekerheidsinstantie bij u in de buurt (tesorería de la seguridad social). Om dit nummer te verkrijgen, heeft u uw NIE nummer nodig, uw paspoort, arbeidscontract (of als u zelfstandig ondernemer bent een kopie van het betalingsbewijs van de vestigingsbelasting (I.A.E.)) en mogelijk een kopie van uw NIE nummer en van uw paspoort.
2. Met dit nummer kunt u naar een huisartsenpost (Centro de salud) en u inschrijven. U krijgt dan pasje. Het centro de salud is een soort van huisartsenpost, waar u als eerste terechtkomt wanneer u gezondheidsklachten heeft. Vanuit hier kunt u worden doorverwezen naar specialisten. U krijgt in eerste instantie een huisarts aangewezen, maar u kunt altijd een andere kiezen als u niet tevreden bent over deze huisarts.

Emigratiegidsen_optimized

Kosten

De maandelijkse kosten van de sociale zekerheidspremie is afhankelijk van onder andere uw inkomen, leeftijd en gezinssituatie. Als zelfstandige ondernemer kunt u zelf kiezen hoe hoog het bedrag is dat u betaalt aan de sociale zekerheid met een minimum van ongeveer 260 euro. Hoe hoger de premie die u betaalt, hoe meer u krijgt uitbetaald bij ziekte of als u met pensioen gaat. U kunt dit bedrag veranderen wanneer het beter of slechter gaat met de onderneming.

Particuliere zorgverzekering in Spanje

U kunt een particuliere zorgverzekering afsluiten om verzekerd te zijn van een goede gezondheidszorg.
Het geeft een volledige dekking van een bezoek aan een huisarts, een specialist, ziekenhuis opname, eerste hulp en spoedhulp in het buitenland. U heeft de vrijheid om zelf een arts te kiezen.

Particuliere gezondheidscentra in Spanje investeren in nieuwe prestigieuze klinieken met moderne technologie. Naast investeringen in medische apparatuur kunt u ook rekenen op comfortabele kamers, goede maaltijden. Geen lange wachtrijen of wachttijden, u wordt direct doorverwezen naar een specialist en er wordt in de klinieken Engels gesproken. In sommige gevallen kunt u zelfs terecht bij Nederlands/ Duits sprekende doctoren of specialisten.

Let op: particuliere zorgverzekeraars mogen u weigeren wanneer u een medische verleden heeft. Of u wordt voor sommige behandelingen uitgesloten. De publieke zorg is dan uw vangnet.