Trouwen in Spanje

Als u in Spanje wilt trouwen, kunt u hiervoor uiteenlopende redenen hebben. Misschien wilt u de feestelijkheid intiem houden en in stilte over de grens trouwen. Of u wilt het juist groots aanpakken en bent bereid om familie en vrienden over te vliegen voor het huwelijksfeest. Het kan ook dat u reeds in Spanje woont en daar gaat trouwen met uw partner.

Locatie

In de zomermaanden is het klimaat in Spanje vrij stabiel. Een mooi weer garantie heeft u in deze tijd dus vaak. U kunt er daardoor voor kiezen om bijvoorbeeld op een boot, in een mooi park of aan zee te trouwen. Ook voor een fotosessie hoeft u geen rekening te houden met een eventuele regenbui. Houdt u alleen wel in gedachte dat er in het noorden (over het algemeen) altijd iets meer kans op neerslag is dan in de rest van Spanje. In Nederland zijn er organisaties die speciaal gericht zijn op het regelen van een bruiloft in het buitenland en alles tot in de puntjes verzorgen.

Het huwelijk

Wanneer u eenmaal besloten heeft om in het huwelijksbootje te stappen, zijn er nog behoorlijk wat zaken te regelen. Voor de Spaanse wet trouwen vereist dat u of uw partner minimaal twee jaar ingeschreven is in Spanje.
Als dit niet het geval is, kunt u Spanje natuurlijk wel gebruiken als ‘decor’ voor uw huwelijk. Om het huwelijk wettelijk te kunnen voltrekken zult u dan een ambtenaar van de burgerlijke stand uit Nederland mee moeten nemen op uw reis.

Trouwen met Spaanse partner

Als u trouwt met een Spaanse partner hoeft u geen rekening te houden met een minimale ingezetene tijd. Als uw partner Spaans is, kunt u direct voor de wet trouwen. Dit kan in Spanje zowel door voor de kerk te trouwen als door het huwelijk te laten registreren bij een Spaanse rechtbank.

Samenlevingscontract of trouwen?

In Spanje wordt een enkel geregistreerde partner of een partner waarmee u een samenlevingscontract heeft, niet als gerelateerde erkend door de fiscus. Dit heeft gevolgen als één van u komt te overlijden en een erfenis achterlaat. De geregistreerde partner zal in dit geval de maximale hoeveelheid belasting over de erfenis moeten afdragen (successierecht).

Overige formaliteiten

U dient zelf contact op te nemen met de Spaanse instanties waar u uw huwelijk wilt voltrekken. Het huwelijk kan vervolgens geregistreerd worden in Nederland. Spanje is aangesloten bij het Apostilleverdrag. Dit houdt in dat u enkel een Apostillestempel nodig heeft voor op uw huwelijksakte, waarmee u uw huwelijk kunt registeren in Nederland.

Weddingplanner op Ibiza

Wanneer u er al zeker van bent dat u in Spanje wil trouwen en dat dat op het prachtige eiland Ibiza zal gebeuren, is het handig om alles op een rijtje te krijgen. Wanneer u er niet alleen voor wil staan, kunt u de diensten inroepen van Idyllisch Ibiza. Zij zoeken alles voor u uit (van catering, tot locaties, tot artiesten), zodat u niet met de handen in het haar hoeft te zitten. Neem vrijblijvend contact op en kijk wat Idyllisch Ibiza voor u kan doen!

Tips

Als u in Spanje woont en u Spaans spreekt, zijn er veel dingen die u zelf kunt regelen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het voor het regelen van de locatie en andere formaliteiten handig om hulp in te schakelen. Deze dingen zijn het makkelijkst te regelen door mensen die de taal spreken en op de locatie aanwezig zijn.
Als u voor de Spaanse wet getrouwd bent en u wilt in Nederland ook als ‘gehuwd’ geregistreerd zijn, dan zult u het huwelijk in Nederland nog officieel moeten laten registreren. Als u in Nederland woont en enkel naar Spanje gaat om te trouwen, bent u hiertoe zelfs verplicht.

Als u meer informatie wilt over huwelijksreizen in Spanje kunt u een kijkje nemen op de website van Huwelijksreiswijzer. Hier kunt u zich laten inspireren voor een bestemming voor uw huwelijksreis.