Werken op Ibiza

Ben je van plan om voor korte of langere tijd naar Ibiza te gaan in verband met werk? Of ben je misschien wel avontuurlijk en ga je naar Ibiza om daar een eigen bedrijf te starten? Handig is om dan alvast wat voorbereidingen te treffen… Wat heb je nodig om een bedrijf in Spanje te starten? Op deze pagina lees je meer informatie over werken op Ibiza. Ook lees je hier meer over stage op Ibiza.

Werken

Wanneer je uit de Europese Unie komt, mag je in elk Europees land vrij wonen en werken. Dit betekent dat je gewoon op Ibiza kan gaan werken. Dit is niet alleen erg fijn, maar Ibiza is over het algemeen een erg prettige plek om te wonen. Vriendelijke mensen, zacht weer, een prachtige natuur en natuurlijk de heerlijke Spaanse gastronomie.

Sinds 2007 verkeert Spanje (en dus ook Ibiza) in een economische crisis. Bedrijven zijn failliet gegaan en velen zijn hun baan verloren. Het werkaanbod is er over het algemeen in Spanje redelijk laag. Gelukkig gaat het steeds iets beter met de economie van Spanje. Wellicht helpt je dit bij het vinden van een baan. Een websites waarop je vacatures in Spanje vindt:
www.infoempleo.com

Het paradijs dat Ibiza heet – Wonen, werken en studeren op Ibiza

Hoe fijn is het om alle informatie over wonen, werken en studeren op één overzichtelijke plek te hebben? Dat kán nu! Met de digitale gids “Het paradijs dat Ibiza heet” wordt antwoord op jouw vragen gegeven. De gids is ontstaan door een samenwerking van Vertrek naar Spanje en Idyllisch Ibiza en is opgesteld door emigratiespecialisten. Ook zij hebben getwijfeld, nagedacht en gezocht op het internet… Door het gebrek aan duidelijke (Nederlandstalige) informatie werd besloten een digitale gids (E-book) te ontwerpen.

“Het paradijs dat Ibiza heet” biedt informatie over het werken op Ibiza, maar ook over hele specifieke zaken, zoals het meenemen van huisdieren naar Ibiza, het vinden van een zorginstelling, maar ook bijvoorbeeld wat je kan verwachten kwijt te zijn aan boodschappen op Ibiza. Al met al is het een compacte, duidelijke en vooral erg interessante bundel van verhalen, tips, regeltjes en weetjes. Bestel de gids hier!

Het starten van een bedrijf

Een bedrijf starten is erg spannend en al helemaal wanneer je dit in het buitenland gaat doen. Op Ibiza kan je je bedrijf starten, maar je kan ook een bedrijf overnemen. Erg aan te raden is om eerst met de Spaanse Kamer van Koophandel (Camara de Comercio) te praten en je te laten adviseren. Verder zijn er in Spanje drie bedrijfsvormen die gerelateerd zijn aan die we in Nederland kennen:
– Eenmanszaak (Autónomo of Empresario Individual)
– Vennootschap onder Firma, VOF (Comunidad de Bienes)
– Besloten Vennootschap, BV (Sociedad Limitada, S.L.)

De verschillen per bedrijfsvorm zitten hem onder andere in de hoeveelheid kapitaal die je bij oprichting dient te storten en de mate van (persoonlijke) aansprakelijkheid. Precieze verschillen en nog meer handige weetjes omtrent het starten van een bedrijf lees je in de digitale gids “Het paradijs dat Ibiza heet – Wonen, werken en studeren op Ibiza”.

Stage

Stage lopen op Ibiza? Heel leuk! Maar waar begin je? Er is een aantal websites dat als stage bemiddelingsbureau dient, zoals Spain Internship en Practigo. Over het algemeen zijn stages op Ibiza zeldzaam. Met “stage Ibiza” in de zoekmachines kom je er niet. Aan te raden is om een open sollicitatie te sturen naar een bedrijf dat je erg aanspreekt. Houd er rekening mee dat de meeste stages op Ibiza Engelstalig zijn en kennis van de Spaanse taal een pré is. Ook zijn er een aantal Nederlandse ondernemers op Ibiza gevestigd waar je wellicht je cv en motivatiebrief heen kan sturen. Een overzicht daarvan vind je in de gids.

Handig om te weten is dat je verschillende beurzen kan aanvragen voor een stage op Ibiza. Je dient dan wel nog op een Nederlandse onderwijsinstelling te zijn ingeschreven of maximaal één jaar geleden afgestudeerd te zijn. De bekendste beurs die er voor studenten en pasafgestudeerden bestaat, is de Erasmusbeurs (voorheen Leonardobeurs voor pasafgestudeerden). Leuke spots voor studenten lees je ook in de gids “Het paradijs dat Ibiza heet.”

Tips

– Wanneer je op Ibiza gaat werken, is het handig om diploma’s naar het Spaans te laten vertalen.
– Voor alle informatie omtrent werken op Ibiza (werken, eigen bedrijf starten of stage), bestel je de digitale gids “Het paradijs dat Ibiza heet – Wonen, werken en studeren op Ibiza”.