Juridische zaken in Spanje

Het inwinnen van juridisch advies in Spanje kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat er een juridische handeling moet worden gepleegd zoals het opstarten van een onderneming, het kopen van onroerend goed of het opstellen van een testament. Ook kan er een juridisch geschil zijn met een andere partij omtrent veroorzaakte (letsel)schade of een geldvordering die niet wordt betaald. Op deze pagina schetsen wij wat algemene juridische kwesties waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je naar Spanje emigreert. Wij raden je echter aan te allen tijde een juridische deskundige in te schakelen wanneer je te maken krijgt een juridische kwestie.

Algemeen

Het juridische systeem in Spanje verschilt sterk met dat van Nederland en België. Zo zijn juridische procedures vaak complexer geregeld en krijgt je bij bepaalde juridische handelingen minder bescherming dan je in België of Nederland gewend bent. Door het sterke conservatieve juridische systeem is het voor zowel Spanjaarden als Nederlanders verstandig om tijdig een advocaat of jurist in te schakelen bij een juridische kwestie. Voor Nederlandstalige in Spanje is dit vaak extra belangrijk omdat je vaak niet op de hoogte bent van actuele wet- en regelgeving en het moeilijk is om juridische stukken in het Spaans volledig te begrijpen. Zij kunnen daarbij besluiten om een advocaat in het Spaanse recht te nemen die tevens Nederlands spreekt. Een deskundig advocatenkantoor gespecialiseerd in Nederlandstaligen is MAB Advocaten.

Onroerend goed
Bij het kopen van onroerend goed kan juridisch advies je helpen om teleurstellingen, misverstanden en oplichting te voorkomen. Bij het sluiten van een koopcontract is in Spanje erg weinig bescherming voor de koper. Door juridische advies en hulp omtrent de aanschaf van onroerende zaken ga je voorbereid op pad en weet je waar je op moet letten. Lees meer op de pagina onroerend goed.

Erfrecht
Het erfrecht in Spanje is sterk verschillend met dat van Nederland en België. Om problemen voor je nabestaande te voorkomen is het belangrijk dat je dit als je gaat emigreren naar Spanje goed hebt geregeld. Zo verschillen bijvoorbeeld de regels omtrent koophuizen na overlijden sterk met die in Nederland en België. Op onze pagina over erfrecht kan je alles lezen wat je moet weten over erfrecht. Lees meer op de pagina erfrecht.

Bedrijf starten
Als je een onderneming wilt beginnen in Spanje kan het verstandig zijn om een juridisch adviseur in de hand te nemen. Deze kan je vaak helpen bij zakelijke contracten zoals bijvoorbeeld huurcontracten, vennootschapscontracten en arbeidscontracten. Voor simpele handelingen kan je ook een gestor inschakelen.

Strafrecht

Het kan voorkomen dat u in Spanje in aanraking komt met de Spaanse justitie. In deze gevallen is het verstandig om direct een advocaat in te schakelen. Ook als u een dagvaarding in Nederland of België ontvangt kan dit grote gevolgen hebben voor uw leven in die landen. Aarzel daarbij niet te lang omdat de tijd die de advocaat heeft om zich voor te bereiden bij dagvaardingen in Spanje tamelijk kort zijn.

Advocaat in Spanje

Om je in Spanje advocaat te mogen noemen moet je zijn aangesloten bij de Orde van Advocaten in de plaats waar je werkzaam bent. In het Spaans heet deze orde Colegio de Abogados. Net zoals in Nederland heeft elke advocaat in Spanje een geheimhoudingsplicht. Zo is hij verplicht om confidentiële informatie goed te bewaren en hier niet over te praten met andere partijen. Deze plicht stopt niet na het afronden de zaak. Als de advocaat iets meekrijgt wat hem of een derde persoon kan schaden vervalt de zwijgplicht.