Zorgverzekering

Wanneer u in Spanje woont of gaat wonen is het belangrijk goed te informeren wat dit voor u betekent ten opzichte van de zorg. In Spanje is deze namelijk anders geregeld dan in Nederland of België.

In Spanje bestaat de publieke zorg (Seguridad Social), wat vanuit de overheid geregeld wordt en particuliere zorgverzekeringen. In Spanje zijn de particuliere zorgverzekeringen relatief goedkoop en de zorg is erg goed.

Direct een offerte aanvragen? Klik hier

Seguridad Social (Publieke zorg)

U heeft recht op de Seguridad Social in de volgende situaties:

 • In loondienst of zelfstandig ondernemer in Spanje
 • Pensioen of uitkering vanuit NL/BE
 • Werkachtig voor bedrijf in NL/BE maar fiscaal resident en ingezetene van Spanje

De Seguridad Social is te vergelijken met het oude ziekenfondssysteem in Nederland. Nadat u zich bij de Seguridad Social heeft laten inschrijven, kunt u een verzekeringskaart aanvragen bij het gezondheidscentrum (genaamd ´Centro de Salud´) in uw gemeente. Afhankelijk van waar u in Spanje woont, wisselt de kwaliteit van de publieke zorg enorm. De bezuinigingen in combinatie met de toenemende vergrijzing brengen grote problemen teweeg in de publieke gezondheidszorg. De nadelige gevolgen zijn direct merkbaar. Er zijn lange wachtrijen bij doctoren in de wachtkamers en door drukte heeft de arts maar weinig tijd voor iedere patiënt. Het is erg lastig een doorverwijzing naar een specialist te krijgen en eenmaal een doorverwijzing op zak duurt het vaak nog maanden voor een bezoek aan een specialist en eventuele benodigde onderzoeken of operaties. Zelfs bij de eerste hulp in het ziekenhuis zijn lange wachtrijen en kan het soms uren duren voordat men geholpen wordt, wanneer het niet om een levensbedreigende situatie gaat.

Voordelen particuliere zorg

U kunt een particuliere zorgverzekering afsluiten om verzekerd te zijn van goede gezondheidszorg, zonder lange wachttijden. Het geeft een volledige dekking en u kunt met uw verzekeringspasje medische hulp inschakelen bij prive klinieken.

 Een particuliere ziektekostenverzekering dekt onder andere de volgende zaken:

 • Consult huisarts
 • Consult specialist (geen doorverwijzing nodig)
 • Ziekenhuisopname en operaties
 • Preventieve onderzoeken
 • Werelddekking bij spoedgevallen
 • 24-uurs service voor spoedgevallen in ziekenhuis/kliniek en thuis
 • Klinische onderzoeken (MRI, PET, bloedonderzoeken, etc)
 • Röntgenfoto’s
 • Ambulancevervoer
 • Eenpersoonskamer bij ziekenhuisopname
 • Tandheelkunde: periodieke controles, schoonmaakbeurten, kiezen trekken, foto’s maken

Particuliere gezondheidscentra in Spanje investeren in nieuwe prestigieuze klinieken met moderne technologie. Naast investeringen in medische apparatuur kunt u ook rekenen op comfortabele kamers en goede maaltijden. Geen lange wachtrijen of wachttijden, u wordt direct doorverwezen naar een specialist en in de meeste klinieken wordt ook wel Engels gesproken. Met name in de toeristische streken. In sommige gevallen kunt u zelfs terecht bij Nederlands/ Duits sprekende doctoren of specialisten.

Er zijn diverse soorten particuliere zorgverzekeringen. Hierbij kunt u kiezen uit een polis die dekking biedt in Spanje binnen het netwerk van de verzekeraar, of een restitutie polis, die naast bovenstaande ook dekking biedt buiten het netwerk en in het buitenland. 

Let op: particuliere zorgverzekeraars geven geen dekking voor aandoeningen of ziektes van voor het afsluiten van de polis. In sommige gevallen kan het zelfs mogelijk zijn dat acceptatie in zijn geheel niet mogelijk is.

Vragen en persoonlijk advies

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over particuliere zorgverzekeringen in Spanje of heeft u behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met de specialisten van Hypotienda: Telefoonnummer: +34 951 319 383, Email: info@hypotienda.com, Website: www.zorginspanje.com