Auto invoeren

Op deze pagina staat uitgelegd welke stappen u moet ondernemen wanneer u uw auto in Spanje wil invoeren. Daarnaast kunt u op deze pagina veel handige tips vinden over het invoeren van uw auto. Het proces is best ingewikkeld en kost de nodige tijd. Er kunnen per regio kleine verschillen in dit proces zitten.

Waarom

Om een Spaans kenteken te verkrijgen, dient u uw auto in te voeren (in te schrijven) in Spanje. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u, uw auto in wilt voeren in Spanje. Wellicht wilt u in het verkeer liever als Spanjaard worden gezien.

Nieuwe APK regelgeving

Tegenwoordig hoeft u uw auto niet meer in te voeren vanwege de Nederlandse APK keuring. Voorheen was het zo dat, wanneer uw Nederlandse APK afliep, u naar Nederland moest reizen voor een nieuwe APK keuring. Dit was voor vele mensen een behoorlijke rompslomp en daarom kozen veel mensen ervoor om hun auto in te schrijven in Spanje. Vanaf oktober 2012 is dit niet meer nodig, vanaf dan kunt u, uw Nederlandse auto in Spanje APK laten keuren. (Vracht)auto’s en aanhangers met een Nederlands kenteken kunnen in Spanje de keuring ondergaan en krijgen dan evengoed het Nederlandse keuringsbewijs.

Autoverzekeringen in Spanje
Er zijn verschillende bedrijven die autoverzekeringen in Spanje aanbieden, waaronder Linea Directa en Mapfre.

Hoe

Auto uitvoeren
U dient eerst uw auto te hebben uitgevoerd (uitgeschreven) uit Nederland. Dit kan zowel in Nederland als vanuit Spanje. Informatie over het uitvoeren van uw auto in Nederland vindt u hier en informatie over het uitvoeren van uw auto vanuit Spanje vindt u hier.

Mee te nemen documenten
Zodra u begint met het invoeren van uw auto in Spanje, is het raadzaam om naar alle instanties een aantal documenten mee te nemen zoals:
• paspoort;
• bewijs dat u bent ingeschreven bij de gemeente;
• uw rijbewijs;
• autopapieren;
• uitvoerverklaring;
• NIE nummer, zodra dit in uw bezit is;
• technische beschrijving/data van Spaanse ingenieur, zodra deze in uw bezit zijn
• keuringsbewijs van ITV, zodra dit in uw bezit is;
• bewijs van betaling van wegenbelasting, zodra dit in uw bezit is.Stappenplan in Spanje aangekomen

Als u in Spanje bent aangekomen, zijn de stappen om uw auto in te voeren als volgt:
1. U dient u eerst zich bij uw gemeente te hebben ingeschreven en een NIE-nummer aan te vragen.
2. Als u Nederlandse uitvoerkenteken snel afloopt bij aankomst in Spanje kunt u eerst een tijdelijk kenteken aanvragen (placa verde) die maximaal 60 dagen geldig is. U kunt er ook voor kiezen direct een permanent Spaans kenteken aan te vragen als Nederlandse uitvoerkenteken nog niet afloopt. Een tijdelijk kenteken vraagt u aan bij de “Jefatura Provincial de Trafico”. Hier dient u een formulier in te vullen over de gegevens van uw auto. Vervolgens dient u zowel de administratiekosten voor de aanvraag van het tijdelijk kenteken als de administratiekosten voor de aanvraag van uw permanente kenteken te betalen. Deze kosten kunt u meestal bij een loket bij een “Jefatura Provincial de Trafico” betalen. Vervolgens kunt u met dit bewijs van betaling, uw ingevulde formulier en uw andere documenten het tijdelijk kenteken aanvragen. Als u gaat rijden met u tijdelijke kenteken vergeet dan geen autoverzekering af te sluiten.
3. Een technische beschrijving/data laten maken door een Spaanse ingenieur (in het Spaans). Bij sommige ITV garages heeft u deze de technische beschrijving/data van een Spaanse ingenieur nodig. Andere ITV garages maken zelf een technische beschrijving/data.
4. De auto laten keuren bij een ITV garage. Dit gaat heel anders dan in Nederland. U blijft namelijk in de auto zitten terwijl de auto wordt gekeurd. Als uw auto is goedgekeurd, kunt u twee dagen later uw papieren en een sticker als bewijs ophalen. (In o.a. Sevilla krijgt u direct de sticker mee)
5. Bij uw gemeente (ayuntamiento) dient wegenbelasting te worden betaald. De gemeente berekent de wegenbelasting per jaar. Met dit document dient u naar de (dichtstbijzijnde) bank te gaan om deze belasting te betalen. Vervolgens gaat u weer terug naar het gemeentehuis en daar krijgt u een document waarop staat dat u de wegenbelasting heeft betaald.
6. Met het bewijs van betaling van de wegenbelasting, NIE-nummer en de papieren van ITV gaat u naar de belastingdienst (Hacienda) om invoerbelasting te laten berekenen. Vervolgens dient u dit bedrag bij een bank te gaan betalen en weer terug te gaan naar de belastingdienst. Hier krijgt u vervolgens een bewijs dat u de invoerbelasting heeft betaald.
7. Met alle betalingsbewijzen van de belastingen, Nederlands kentekenbewijs, papieren van ITV, rijbewijs, NIE nummer en (kopie van) paspoort kunt u bij een “Jefatura Provincial de Trafico” kunt u het permanente Spaanse kentekenbewijs aanvragen. Meestal kunt u één dag of een aantal dagen later uw nieuwe kentekenbewijs ophalen.
8. Met het permanent Spaanse kentekenbewijs kunt u een autoverzekering afsluiten. Als u al een verzekering heeft met uw tijdelijke Spaanse kenteken, dient u dit tijdelijke kenteken te veranderen in het permanente kenteken.

Kosten

• Wegenbelasting: kan variëren per stad/dorp en is afhankelijk van het type auto en het jaar waaruit de auto komt;
• Tijdelijk kenteken belasting: een indicatie is 20 euro;
• Kentekenplaten (twee stuks) in metaal laten drukken: een indicatie is 20 euro (dit dient u twee keer te doen. Eerst met het tijdelijk kenteken, vervolgens met uw Spaanse kenteken);
• Nieuw permanent Spaans kentekenbewijs: een indicatie is 90 euro;
• Autoverzekering: de kosten van een autoverzekering zijn onder andere afhankelijk van leeftijd, hoe lang u uw rijbewijs al heeft, of de auto dagelijks of alleen met vakanties wordt gebruikt, of de auto op de openbare weg wordt geparkeerd/in een openbare garage/in een privé garage, of er nog andere mensen in uw auto zullen rijden, uit welk jaar de auto komt en of u een WA of een All Risk dekking wilt etc.
• Technische beschrijving/data: kan variëren per stad/dorp en per ingenieur, maar om een richtlijn te geven, in Valencia kost het 80 euro. * Keuring (ITV): een indicatie is 90 euro.
• Invoerbelasting: is onder andere op basis van het merk van de auto, het model/type, cilinder, uitstoot en benzine/diesel/andere brandstof, die uw auto verbruikt.

Tips

• Aangezien het invoeren van uw auto nogal eens wat tijd kan kosten, is het raadzaam om eerst een tijdelijke kentekenplaat aan te vragen. Met deze tijdelijke kentekenplaat krijgt u 60 dagen de tijd om alle stappen te doorlopen voordat u uw auto daadwerkelijk invoert. Voordat u deze tijdelijke kentekenplaat wilt aanvragen dient u eerst een NIE nummer te hebben aangevraagd (zie NIE nummer aanvragen) en dient u te zijn ingeschreven bij de gemeente waar u woont.
• Maak van te voren kopietjes van alle documenten. Bijvoorbeeld bij de “ITV” en de “Jefatura Provincial de Trafico” houden ze uw papieren één of twee dagen om alles te regelen. Vraag bij een “ITV” keuringsstation naar gerenommeerde ingenieurs, dan bent u wat zekerder van een bekwaam persoon.