Horeca in Spanje

Zon, prachtig uitzicht, lange zomeravonden met een vol terras, zomaar een aantal redenen waarom u een horeca onderneming in Spanje zou kunnen willen beginnen. Of u nu een bestaand bedrijf over wilt nemen of een nieuwe zaak wilt starten… Hier vindt u informatie die handig kan zijn wanneer u overweegt om de horeca in Spanje in te gaan. ‘Horeca’ is een typisch Nederlandse term die bestaat uit de woorden hotel, campings, restaurant en café. Onder de term zult u in Spanje dus niet zo snel iets vinden, maar er zijn uiteraard genoeg van deze bedrijven te vinden. Van hostel tot een groot hotel met veel kamers, tavernes tot chique restaurants en kleine, authentieke Spaanse barretjes tot moderne cocktailbars kunnen bijvoorbeeld tot de mogelijkheden behoren.

Hotel

Voor het starten of overnemen van een hotel zult u een gedegen ondernemingsplan moeten opstellen. Zoek goed uit of de kosten van pacht, onderhoud, inkoop, personeelskosten, vaste lasten etc. opwegen tegen de inkomsten die u zou kunnen verwachten. Wees realistisch wanneer het gaat om de vraagprijs van een kamer, de bezetting die u verwacht en houdt rekening met seizoenswerking. Wellicht wilt u toekomstige gasten ook de mogelijkheid tot eten bieden in uw hotel.

De grootste groep gasten die u zult ontvangen in een hotel zijn toeristen(met zakelijk of vrijetijdsbesteding als hoofddoel). Of dit nu gaat om ‘dagjesmensen’ of om gasten die enkele dagen verblijven, goede informatievoorziening over bezienswaardigheden en eventueel informatie over gebruik van openbaar vervoer en dergelijke zijn extra’s die kunnen bijdragen aan de tevredenheid van uw gasten.

Restaurant of café

Ook voor een restaurant of café geldt een ondernemingsplan als een minimale vereiste. Niet alleen omdat het voor uzelf handig is, maar ook wanneer u geld wilt lenen bij een bank om de eerste investeringen te maken. Daarnaast zult u voor het verkopen van eten en drinken een aantal vergunningen aan moeten vragen. In Spanje moet een restaurant of café in bezit zijn van een registratieplaatje waaruit blijkt of u een café, café-restaurant een restaurant runt etc.

Vergunningen

Om een van de genoemde horecaonderneming te openen, zult u ook de nodige vergunningen rond moeten krijgen. Vergunningen waar u aan kunt denken, zijn vergelijkbaar met de vergunningen die u in Nederland nodig heeft. Denk hierbij dus aan:
• Een algemene drank- en horecavergunning (DHV)
• Sociale hygiëne
• Exploitatievergunning
• Terrasvergunning
Een Nederlands diploma voor sociale hygiëne is niet geldig in Spanje. Deze zult u daar opnieuw moeten halen. De exploitatievergunning of openingsvergunning moet aangevraagd worden in de gemeente waar u uw bedrijf start. Dit kunt u doen wanneer u in bezit bent van een IAE-bewijs, een bewijs dat u belasting betaalt over economische activiteit die u uitvoert en als u kunt bewijzen dat u een pand gaat huren of kopen in de betreffende gemeente.

Overige tips

• Kies de locatie van uw onderneming slim. Het succes van een horecaonderneming kan staan of vallen met de locatie;
• Leer Spaans. Niet alle Spanjaarden spreken namelijk Engels. Zowel naar uw gasten toe als voor het regelen van formaliteiten is dit zeker aan te raden;
• Investeer slim en voorzichtig. Met de huidige economische situatie in Europa is voorzichtigheid geboden.
• Als u ervoor kiest om een bestaande Horeca onderneming over te nemen, is het van groot belang dat u zelf (of een gestor) onder andere checkt of alle vergunningen in orde zijn, er geen rekeningen openstaan bij bv. Iberdrola (energie maatschappij), Gas Natural (gas maatschappij) etc. Tevens kan het handig zijn om met een specialist te bekijken en te beoordelen of de inboedel daadwerkelijk zoveel waarde heeft als waarvoor de “verkopende” partij het aanbiedt.