Spaanse cultuur

Wilt u in Spanje gaan wonen, werken en/of studeren? Dan is het handig als u al een beetje de cultuur in Spanje kent. Natuurlijk is het onmogelijk om dit in een aantal woorden te omschrijven, maar in ieder geval krijgt u alvast een indruk. Verder zijn het hele algemene punten die worden besproken en is dit niet overal hetzelfde in Spanje.

Siësta

In veel dorpen, maar ook steden gaan de winkels vaak rond een uur of 14.00 s’ middags dicht en om 17.00 uur/18.00 uur weer open. Tussen 14.00-17.00 uur gaat in principe iedereen warm lunchen en sommige mensen doen ook nog een siësta (middagdutje). In de grotere steden blijven de grote winkelketens en de daaromheen gelegen winkels vaak wel open tussen de middag. Kleinere boetiekjes kiezen er meestal wel voor om tussen de middag te sluiten. Een siësta duurt in principe geen uren, maar een kwartier/half uurtje.

Lunchen/dineren

In het algemeen wordt er tussen 14.00-16.00 uur warm geluncht s’ middags. s’ Avonds wordt er gedineerd tussen 20.30 – 22.30 uur vaak met tapas of een sandwich, in ieder geval een lichte maaltijd. In het weekend of tijdens feestelijke gelegenheden kan het wel voorkomen dat het diner uitgebreider is.
Als u bij iemand te eten wordt uitgenodigd kunt u natuurlijk een fles wijn meebrengen, maar ook een dessert is gebruikelijk. Een plantje kan natuurlijk ook, alleen een bos bloemen is over het algemeen minder gebruikelijk aangezien de prijzen van bloemen redelijk hoog liggen in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland. Spanjaarden houden, in het algemeen, daarentegen wel erg van bloemen.

Gastronomie

Spanje beschikt over een hele diverse keuken. In de verschillende streken komt u weer andere specialiteiten en delicatessen tegen. Valencia staat bijvoorbeeld bekend om de paella, Jerez om de sherry, Teruel om de ham, Castilla-La Mancha om de queso manchego, Galicië om de Pulpo a la Gallega etc.

Gastvrij

Spanjaarden komen vaak erg gastvrij over. Zo kan het gebeuren dat u een leuk gesprek heeft met een Spanjaard in de trein. Hij/zij kan u heel gemakkelijk/snel uitnodigen om te komen eten/koffie te drinken en telefoonnummers uit te wisselen. Soms komt het er wel van, maar vaak ook niet.

Corrida de Toros

Stierengevechten zijn in veel dorpen en steden populair in Spanje. Alhoewel er steeds meer een discussie op gang komt omtrent het wel/niet verbieden van stierengevechten. In verschillende dorpen en steden zijn stierengevechten/andere evenementen met stieren onderdeel van grote feesten. Natuurlijk kunt u het niet eens zijn met stierengevechten en het afkeuren, houdt u er alleen wel rekening mee dat dit voor sommige mensen al een oude traditie is en gevoelig kan liggen. Het stierenrennen van Pamplona is ook zo’n traditie.

Feesten en evenementen

In Spanje zijn er vele feestdagen gedurende het jaar, zowel nationaal als regionaal als provinciaal. Tevens zijn er ook typische stads en dorpsfeesten, zoals bijvoorbeeld “Tomatina” in Buñol, Carnaval in Cádiz en het Festival de Jerez in Jerez. Bij ieder feest horen weer andere tradities.

Gewoonten

Indien je in Nederland de telefoon opneemt en je weet niet wie er belt, is het vaak gebruikelijk dat mensen zeggen: “met..naam/ u spreekt met…naam”. In Spanje werkt dat over het algemeen anders, er wordt namelijk vaak opgenomen met: “si (ja) of digame (zeg het me)”. Als er alleen si/digame wordt gezegd, houdt dit niet in dat ze bv. boos zijn. Dit is puur een gewoonte.

Begroeten

Wanneer u met uw vliegtickets Barcelona aankomt in Spanje, zal de Spaanse manier van begroeten opvallen. Net als in onze cultuur, schudden Spaanse mannen elkaar de hand wanneer ze elkaar ontmoeten op straat. Echter is het in Spanje het gebruik dat mannen en vrouwen die elkaar voor het eerst ontmoeten, elkaar twee keer zoenen. Daarnaast komt het vaak voor dat bijvoorbeeld nieuwe collega’s u kussend welkom heten op uw nieuwe baan. Verwarrend voor de Nederlander die minder warmbloedig is. Bienvenidos in Spanje!

Zaken doen

Zaken doen gaat in Spanje, in het algemeen, op een wat andere manier dan in Nederland. Als u met een Spaans bedrijf zaken wil doen, kan het zijn dat er uiteindelijk veel tijd overheen gaat tot het moment dat een deal daadwerkelijk is gesloten. Zaken uitgebreid bespreken tijdens een lange lunch behoort zeker tot de mogelijkheden. Natuurlijk verschilt dit ook per bedrijf en per stad of dorp. Belangrijk wordt vaak gevonden om contacten te leggen, relaties op te bouwen en dan zaken te doen.Spanjaarden zijn over het algemeen iets minder direct dan Nederlanders. In het geval dat u bijvoorbeeld een Spaanse werknemer in dienst wil nemen of iets wil bespreken met een mogelijke zakenpartner, dient u dit zeker in gedachten te houden.
Wat ook belangrijk is om in gedachten te houden, dat veel banken om 14.00 uur sluiten dagelijks. Inmiddels zijn wel steeds meer handelingen mogelijk bij verschillende banken via online bankieren of via de betaalautomaat.

Kunst

Spanje beschikt over een aantal beroemde kunstenaars, waaronder Picasso, Goya, Dali, Miro, Gaudi en Velazquez. Werk van hen kunt u op verschillende plaatsen in Spanje bekijken. In Madrid vindt u onder andere in het Reina Sofia museum werk van Picasso en in Barcelona kunt u werk bekijken van Gaudi.

Informatieve websites

Klimaatinfo.nl/spanje/ – Informatie over het klimaat van Spanje
Landen.net/spanje/ – Informatie over de cultuur van Spanje
Landenwijzer.nl/europa/spanje/ – Informatie en handige tips over Spanje