Bed en Breakfast starten

Wilt u een B&B beginnen? Dan is het van belang dat u zich goed voorbereidt en geen overhaaste beslissingen neemt. Het is lastig om licenties en vergunningen te krijgen, omdat hier strenge voorwaarden aan worden gesteld. Op deze pagina vindt u veel informatie en belangrijke punten.

1. Waar wilt u uw Bed en Breakfast starten?
Een goede eerste stap is een marktonderzoek doen om zo vast te stellen wat een geschikte locatie is voor uw Bed & Breakfast. Redenen als: het is zo’n mooie omgeving en ik vind het dorpje zo leuk, bieden helaas niet genoeg zekerheid dat u daadwerkelijk inkomsten gaat generen door middel van uw Bed & Breakfast in Spanje. Houdt u bij het bepalen van de locatie van een Bed & Breakfast ook rekening met eventuele bouwplannen van de gemeente. U wilt niet een Bed & Breakfast hebben met een prachtig uitzicht waar de gemeente vervolgens een jaar later een hoog flatgebouw neerzet. Daarnaast dient u goed in gedachten te houden dat u een andere doelgroep aantrekt als u in de stad een Bed & Breakfast begint, dan dat u in een klein dorpje dit begint. In uw marktonderzoek dient u ook een concurrentieanalyse te doen. In het geval dat u een geschikte locatie heeft gevonden, maar er zijn al te veel concurrenten die hetzelfde aanbieden wat u wilt starten, kunt u zich afvragen of het wel mogelijk is om u op die plek te differentiëren.

2. Een geschikt pand zoeken
Zodra u weet wat een geschikte locatie is voor uw Bed en Breakfast, kunt u op zoek gaan naar een pand. Bekijk eerst wat uw eigen financiële mogelijkheden zijn en probeer een calculatie te maken van uitgaven en toekomstige inkomsten. Deze calculaties kunt u in het ondernemingsplan verder uitwerken (zie stap 3). Op basis van de calculaties kunt u in een bepaalde prijsklasse gaan zoeken en bepalen of u een pand wilt huren of wilt kopen.U kunt op internetsites zoeken voor overnames of beschikbare appartementen/huizen/fincas/boerderijen etc. Ook kunt u bij lokale makelaars langs gaan om uw wensen te bespreken en om te kijken of deze geschikte panden aanbieden.

Daarnaast is het belangrijk dat u met de gemeente en met de ‘Consellería de Turismo’ contact opneemt om zo erachter te komen wat de voorwaarden zijn omtrent het beginnen van een Bed en Breakfast in die gemeente en het verkrijgen van vergunningen.

Enkele voorwaarden kunnen zijn:
• Bepaalde grootte van 1 of 2 persoonskamers;
• Toegankelijk voor invaliden;
• Aantal toiletten en badkamers;
• Beperkingen omtrent verdiepingen in steden;
3. Ondernemingsplan en marketingplan
Maak een ondernemingsplan en een marketingplan. Hierin dient u onder meer een financieel plan te maken waarin een aantal zaken duidelijk zullen worden, onder andere: investering, vaste kosten, variabele kosten, inkomsten, winst etc. Deze berekeningen zijn van groot belang, want indien u er tijdig (door deze berekeningen) achter komt dat uw Bed en Breakfast niet haalbaar is, omdat u de investering niet kunt terugverdienen of omdat de kosten te hoog zijn, dan weet u tijdig waar u aan toe bent. Ook dient duidelijk beschreven te worden in dit plan, hoe u uw doelgroep gaat bereiken. Verder dient u te beslissen welke ondernemingsvorm u gaat kiezen. De ondernemingsvorm heeft invloed op aansprakelijkheid van uw eigen vermogen, verplichtingen omtrent boekhouding en subsidiemogelijkheden. Meer informatie over ondernemingsvormen kunt u vinden op onze onderneming starten pagina.

4. Mensen die u voor zijn gegaan
Vele Nederlandse of Belgische koppels zijn al een Bed & Breakfast begonnen in het mooie Spanje, en voor velen is het nog een droom die nog uit kan komen. Marian en Martin Badoux is een Nederlands koppel die een Bed&Breakfast hebben, genaamd “Cal Mestre” niet ver van Barcelona af. Ze zijn gestopt met de gastenkamers. Maar ze verhuren nog wel twee mooie appartementjes. Zie hier de website. Ook Lisette en Ronald zijn met de kinderen naar Spanje vertrokken om vlakbij de zee van Cambrils en de bergen van Montbrio del Camp een zeer luxe Bed & Breakfast op te starten. Kijk hier voor de website.

Tips

• Zorg ervoor dat u een financiële buffer heeft als u een Bed en Breakfast in Spanje wilt beginnen. Het regelen van vele zaken kan soms langer duren dan gepland. In het geval dat u een financiële buffer heeft kunt u zich dit permitteren.
• Maak geen overhaaste beslissingen. Op het moment dat u denkt dat u bijvoorbeeld een geschikt pand heeft gevonden voor uw Bed en Breakfast kan het handig zijn om een ingenieur naar uw pand te laten kijken om zo zeker te weten dat uw pand aan de voorwaarden voldoet. Tevens is het belangrijk om te controleren of het starten van een Bed & Breakfast in het bestemmingsplan past.
• Boek: hoe begin ik een Bed en Breakfast? Een Bed en Breakfast in Spanje beginnen is een droom van velen, maar sommigen maken dit daadwerkelijk waar. Meer genieten van het leven, een minder hectisch bestaan en een enorm leuke uitdaging kunnen redenen zijn om een Bed & Breakfast op te starten. In het boek “Hoe begin ik een Bed en Breakfast?” vindt u antwoord op vele moeilijke vragen gerelateerd aan dit onderwerp. Hierin vindt u veel informatie en handige tips omtrent: de mate van rentabiliteit, regelgevingen, risico’s en nog veel meer. Kijk hierindien u dit boek wilt bestellen.