AV Coaching

informatie emigreren
Bedrijf: AV Coaching
Branche: Psychologie / Coaching
Contactpersoon: Anke Verbruggen
Email: info.avcoaching@gmail.com

Ontstaan idee

Verhuizen naar het buitenland is een enorme stap waar je je eigenlijk niet 100% op kunt voorbereiden. Ik kwam zelf op de bonnefooi naar Madrid met mijn vriend en heb het hele proces van je plekje vinden doorgemaakt. Zelfs voor iemand die sterk in zijn/haar schoenen staat, kan het soms best heftig zijn. Ik ben arbeids- & organisatiepsychologe en wilde graag verder in dit vak. Hier werk vinden als psycholoog leek me wat lastig, dus begon ik voor mezelf met AV Coaching.

Belangrijkste activiteiten v/d onderneming

Ik geef work & life coaching aan buitenlanders in Madrid. Vanuit mijn psychologische achtergrond begeleid ik buitenlanders bij het vinden van hun weg in Madrid, voornamelijk op professioneel gebied, maar ook op persoonlijk vlak. Daarnaast ben ik bezig met het ontwikkelen van programma’s voor bedrijven: teambuilding en communicatietrainingen.

Tijd kwijt aan voorbereiding voor het opstarten v/d onderneming

Vrij kort. Als psycholoog ben je je eigen instrument dus meer dan een kantoortje en een inschrijving als freelancer had ik niet nodig. Maar het meeste werk gaat zitten in de acquisitie, ik heb mijn eigen website via WordPress en daarnaast ben ik nu aan het experimenteren met adverteren om te kijken wat het beste werkt voor AV Coaching.

Conflicten tijdens opstarten onderneming?

Ik ben geen conflicten tegen gekomen, maar zoals gezegd werk ik nu als freelancer. Dan hoef je denkelijk minder te regelen dan wanneer je een bedrijf met meerdere personen wilt runnen.

Samenwerking met Spanjaarden/Spaanse bedrijven

Geen samenwerking, maar ik heb wel veel met Spaanse bedrijven moeten regelen op het moment dat wij hier net aankwamen (internet, mobiel telefoonabonnement, et cetera). Mijn ervaring is dat je door moet vragen tot je álle antwoorden hebt op je vragen, ga er niet vanuit dat ze je uit zichzelf doorverwijzen en ‘dat kan niet hier’ blijkt na wat doorvragen toch vaak wél te kunnen. En zo niet, ga niet weg voordat je weet waar het wél kan. Assertiviteit is een absolute must in Madrid/Spanje.

Verschillen met Nederland

Werk-technisch spreiden Spanjaarden hun werkzaamheden uit over een langere periode. Ze maken meer uren op kantoor en lunchen langer. Nederlanders werken wat dat betreft efficiënter. Niet werk-technisch: het klimaat, het buitenleven, het eten.

Voor- en nadelen eigen onderneming in Spanje

Het voordeel is absoluut het eigen baas zijn. Werken in een Spaanse organisatie is voor Nederlanders nogal eens schrikken. Leidinggeven gaat hier veel meer top-down, er is weinig ruimte voor zelfontplooiing en de leiderschapsstijl is veelal autoritair. Nadeel is net als overal op de wereld, de onzekerheid. Je moet er continue bovenop zitten om inkomsten te genereren. Daarentegen, als je een goede niche hebt gevonden en goed geld verdient, kun je in Spanje natuurlijk fantastisch van het leven genieten.

Belangrijkste eigenschappen ondernemer in Spanje

Doorzettingsvermogen, netwerk skills, assertiviteit en geduld. En toch wel liefde voor het land, zeker nu met de crisis. Als dat ontbreekt, kun je denk ik beter in Nederland iets voor jezelf beginnen…

De onderneming over 5 jaar

Over 5 jaar geef ik naast individuele coaching ook team coaching, communicatietrainingen en teambuilding voor internationale bedrijven en ik hoop dat mijn Spaans dan goed genoeg is om ook in deze taal mijn diensten aan te kunnen bieden.

Tips voor ondernemers die in Spanje willen beginnen

Leer Spaans. Bouw daarnaast een (internationaal) netwerk op: word lid van wat je kunt vinden en maak gebruik van Facebook, Twitter en LinkedIn om te laten zien dat je bestaat en waar je heen wilt. En vergeet tussendoor niet te genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft, het is werkelijk een fantastisch land om in te wonen!