Ontstaan van paella

Oorspronkelijk is paella Valenciaans, tegenwoordig is het een typisch Spaans gerecht. De authentieke paella komt uit Valencia, in Catelunya is hij wat donkerder en natter. Paella is een gerecht dat in de pan klaar wordt gemaakt, daar komt de naam ook vandaan. In het Latijn is pan patella. In Spanje is het woord later een ander woord voor arroz valenciano, zo werd het gerecht vroeger genoemd. Momenteel wordt de benaming paella gebruikt als het gaat over deze pan. Er doen nog meer verhalen de ronde waar de naam vandaan zou komen. De naam kan ook af zijn geleid van een ritueel dat mannen een keer in het jaar voor de vrouwen die in het dorp wonen koken. Dit werd vaak een vreemde maaltijd, omdat het eten van vorige dagen hierbij werd gebruikt. Als er in het Spaans voor haar wordt gezegd, dan zegt men dan op een platte manier als pa’ ella. Het is een tijd daarna paella geworden. Er is nog een andere verklaring. Deze vertelt hoe dat de bedienden van Moorse koningen rijstschotels klaar zouden maken. Dit werd klaargemaakt met kliekjes van koninklijke banketten. In het Arabisch wordt het woord baqiyah gebruikt voor restjes. Daar zou paella van afgeleid kunnen zijn.

Verschillende paella’s

Er bestaan verschillende soorten paella, zoals de Valenciaanse en de Catalaanse variant. Er bestaan ook gemengde soorten met vlees en vis, dit noemt men ook wel de paella mixta. Als er een vegetarische variant klaar wordt gemaakt dan kan vlees of vis vervangen worden door bijvoorbeeld artisjokken. De echte liefhebbers houden van de paella Valenciana, de rest plakt dan net niet meer, maar is ook niet te droog. Het vocht is allemaal geabsorbeerd. Dan is er de paella de marisco, deze is vochtiger, maar bevat ook minder socarrat, dit is een knapperige en zeer smaakvolle korst. Deze wordt met de lepel van de bodem van de pan geschraapt. Quemada is ook zeer bekend bij echte liefhebbers, dit gerecht wordt geserveerd met citroen.

Ingrediënten

Paella bevat als hoofdingrediënten meestal sofrito, bomba rijst (rijst speciaal voor paella), stukjes kip, chorizo, zeevruchten, saffraan. De rijst moet gekookt worden in de bouillon van de vis- en schaaldieren. Echter kan deze ook wordt gekookt in de bouillon van de kip en het konijn. Het beste kan dit klaar worden gemaakt op een houtskool verhitte paella pan, een andere mogelijkheid om de pan te verhitten is op een paella brander of een gaspit.
Goede paella maak je met:
o Een goede paella pan
o Sofrito
o Bomba / Paella rijst
o Vis en/of kip Bouillon
o Paella kruiden
o Paella brander

Materialen

Het is belangrijk dat de hitte onder de paella pan goed wordt verdeeld d.m.v. een goed paella gasbrander of een gaspit die het vuur goed verdeeld onder uw pan. Doet u dit niet dan zal de paella aanbranden in het midden van de pan.

Wilt u meer weten over waar u de producten en materialen kunt aanschaffen voor het maken van een goed paella? Kijk dan eens op www.happypaella.nl. Ook kunt u hier de beste authentieke Spaanse paella recepten vinden.

Als u dit gerecht graag klaar wilt maken voor uw gezin of heeft u gasten uitgenodigd die komen eten, dan is dit een goede keuze. Zorg daarom dat u alle producten in huis heeft om dit heerlijke gerecht op traditionele wijze klaar te kunnen maken. U vindt op Happy Paella ook complete paella pakketten.

In dit filmpje wordt een paella recept volledig uitlegt