Sporten in Spanje

Bent u van plan om voor een periode in Spanje te gaan wonen? Dan wilt u natuurlijk ook hier uw favoriete sport blijven beoefenen. Op deze manier leert u tegelijkertijd makkelijker andere mensen kennen. Op deze pagina vindt u meer informatie over verschillende sporten en tips. Ook kunt u een referentie lezen van een stagiair die in Valencia een aantal maanden heeft gesport.

Belangrijkste sporten in Spanje

Voor veel Spanjaarden speelt sport een belangrijke rol in hun leven. Spanjaarden kunnen heel uitbundig zijn in hun doen en laten en kunnen zich hierdoor enorm inleven in de sport waar zij van houden. Spanje kent net als Nederland vele verschillende sporten. In veel van deze sporten draaien ze ook in de top mee, denk hierbij aan voetbal, basketbal, tennis en Formule 1.

Voetbal in Spanje

De belangrijkste sport in Spanje is voetbal. Wekelijks gaan vele fanatieke supporters naar hun favoriete club om deze vanaf de tribune toe te juichen. Enkele bekende Spaanse clubs zijn onder andere Barcelona en Real Madrid.
De fanatieke Spanjaard kan zichzelf enorm opwinden om de resultaten. Gaat het slecht, dan moet al snel de trainer plaatsmaken voor een nieuwe. Gaat het goed, dan zijn ze enorm trots.

Basketbal in Spanje

De tweede grote sport in Spanje is basketbal. Het basketbal niveau in Spanje is betrekkelijk hoog en veel Spanjaarden groeien hier al vanaf kinds af aan mee op. Net als voetbal wordt deze sport bijna op elke hoek van de straat en op elk pleintje gespeeld.

Andere belangrijke sporten in Spanje

Ook aan andere sporten kun je zien dat Spanje een goed vertegenwoordigd sportland is. Zo zijn er wielrenners als Alberto Contador, Carlos Sastre, Alejandro Valverde en Óscar Freire die al jaren meerijden voor een plaats op het podium.Met tennisser Rafael Nadal draait Spanje al jaren mee aan de top. Daarbij is er nog de Formule 1, waar Fernando Alonso erg populair is. Door het mooie Spaanse landschap kunt u hier ook heerlijk golfen. Er zijn verspreid door Spanje verschillende mooie golfbanen.
Verder zijn er door heel Spanje verschillende ruime, groene parken waar u gedurende de hele dag mensen ziet hardlopen.

Kosten

De tarieven voor het sporten in Spanje liggen in de grotere Spaanse steden ongeveer op gelijke hoogte met de tarieven in Nederland. Zo kunt u een abonnement afsluiten bij sportscholen, tennis- en squashbanen huren en voor voetbal, hockey en basketbal kunt u door middel van het betalen van contributie lid worden. Hetzelfde geldt voor de kosten van de benodigde sportuitrustingen. Prijzen in kleinere steden en/of dorpen kunnen behoorlijk verschillen van de prijzen in grotere steden. Over het algemeen zijn deze prijzen lager.

Tips

• Informeer voordat u naar Spanje gaat wat de mogelijkheden zijn via internet;
• Zoek naar studenten verenigingen of referenties van mensen die u voor zijn gegaan;
• Ga na aankomst zelf op zoek naar sportgelegenheden bij u in de buurt, veel mensen zijn bereid u hierbij te helpen en u van informatie te voorzien.

De taalbarrière

Laat u niet afschrikken door de taalbarrière. Als u het alleen maar een beetje probeert, zullen Spanjaarden dit zeer waarderen en u al snel proberen te helpen bij het leren van de taal. De Spanjaarden zijn over het algemeen geduldig. En zullen iets vaak herhalen als u het niet meteen snapt.U zult door te sporten in teamverband sneller Spaanse vrienden maken. Dit kan u helpen om sneller te integreren in Spanje en de Spaanse cultuur sneller te leren kennen.

Voorbeeld van een 22-jarige student uit Breda

Voor mijn opleiding kreeg ik de mogelijkheid om een half jaar in Valencia stage te lopen. Gedurende mijn stage wilde ik graag blijven sporten. Dit, omdat ik in Nederland wekelijks een paar keer op de hockeyvelden te vinden was en dit graag in Valencia door wilde zetten.Ik ben in Nederland al op internet gaan zoeken naar eventuele mogelijkheden. Al snel kwam ik op verschillende websites van studentenverenigingen in Valencia. Zo heb je in Valencia twee verschillende Erasmus verenigingen. De Erasmus verenigingen zijn voornamelijk opgericht voor studenten die in Spanje komen studeren en/of stage lopen. Maar de informatie op de website is vrijblijvend en kan voor veel mensen enorm behulpzaam zijn. Daarbij zijn de medewerkers over het algemeen altijd locals die over een goede beheersing van de Engelse taal beschikken. Zij kunnen je vaak ook verder helpen.
Op het moment dat ik in Valencia gearriveerd en gesetteld was, ben ik contact gaan zoeken met de hockeyclub in Valencia. Ik had het geluk dat er ook mensen waren die Engels spraken bij de hockeyclub. Dit is niet altijd het geval, maar met handen en voeten kan ook veel duidelijk worden. Mocht je via e-mail geen reactie terug krijgen, dan is telefonisch contact opnemen of persoonlijk langsgaan de beste optie.
Dezelfde avond ben ik nog mee gaan trainen. Omdat ik slechts een basis had van de Spaanse taal was ik behoorlijk gezond gespannen over hoe ik deze avond zou moeten doorstaan. Maar toen ik aankwam, werd ik opgevangen door een groep jongens die me gelijk mee trokken en alles uit bleven leggen tot ik het begreep.
Daarna kreeg ik de keuze of ik graag zou willen blijven meespelen. Bij de hockeyvereniging in Valencia kon dit net als in Nederland voor een heel of een half seizoen. Ook kon ik kiezen hoe vaak ik wilde trainen en of ik wedstrijden mee wilde spelen of niet. De kosten lagen bij deze hockeyclub op ongeveer dezelfde hoogte als in Nederland.
Als je bij deze hockeyclub in Valencia drie keer per week met een eerste team mee wilt trainen, de competitie mee wilt spelen en gebruik wilt maken van de sportschool betaal je €300 voor een volledig seizoen en €30 voor elke maand dat je traint. Van deze €300 gaat €230 naar de Spaanse Hockey Federatie en €70 is de contributie voor de Hockey Club.
Als je bij deze club in Valencia voor slechts een half seizoen mee wilt trainen, de competitie mee wilt spelen en gebruik wilt maken van de sportschool betaal je €170. Daarvan is dan €100 voor de Spaanse Hockey Federatie en €70 als contributie voor de Hockey Club. Ook hier betaal je €30 voor elke maand dat je mee traint.
Als je hier echter geen tijd voor hebt (of geen zin) kun je er ook voor kiezen om €9 per maand te betalen in plaats van €30. Hiervoor kun je dan 1 keer per week meetrainen met een team en je kunt de competitiewedstrijden meespelen.
Ik vond het echt ontzettend leuk om hier te sporten en met andere mensen op te trekken. Je leert veel nieuwe mensen kennen, mensen die je willen helpen en mensen die je toch het beste de taal bij kunnen brengen. Hierbij gaat het voornamelijk om veel doen en het durven spreken. Door middel van het hockey heb je geen andere keus en leer je het ook nog op een spelende manier.

Handige links:

– Op deze website over Real Madrid vind je veel handige links over deze topclub!