I-Do

Bedrijf: I-Do
Branche: Weddingplanner en evenementen
Contactpersoon: Babette van Mill
Email: info@i-do.es

Ontstaan idee

Ik werkte altijd in het toerisme en de laatste 3 jaar bij TUI España waar ik Fam-trips organiseerde. Dat zijn uitjes voor reisbureaus die dan het gebied komen bekijken om zo hun product (hotels, vakantiebestemming etc.) beter te verkopen. Toen ging mijn zus in 2007 trouwen en vroeg ze mij om hulp. Ik heb toen heel de bruiloft georganiseerd en het was drie dagen feest. Het was echt een geweldige bruiloft en iedereen was super enthousiast. Alles was tot in de puntjes geregeld en het zag er allemaal prachtig uit. Toen de bruiloft voorbij was, viel ik in een gat en zodoende dacht ik dat ik hiermee verder wilde. Dus vanaf 2008 organiseer ik bruiloften voor Spanjaarden en voor buitenlanders die hier willen trouwen.

Belangrijkste activiteiten v/d onderneming

Het organiseren van een bruiloft, van het begin tot het einde. Dus alles regelen; de ambtenaar, de plek waar de bruiloft gehouden wordt, de decoratie, de fotograaf, de coördinatie van heel de dag etc.

Tijd kwijt aan voorbereiding voor het opstarten v/d onderneming

Ongeveer 1 jaar.

Conflicten tijdens opstarten onderneming?

Ik ben geen conflicten tegen gekomen.<

Samenwerking met Spanjaarden/Spaanse bedrijven

Ik werk bijna alleen maar met Spanjaarden. Het zijn allemaal hard werkende mensen en zolang jij hen met respect behandelt, doen zij dat ook.

Verschillen met Nederland

Het grootste verschil is dat de mensen hier heel veel geld uitgeven voor bruiloften en het allemaal heel erg chique is. Het is echt een gala feest. De mensen schaffen de duurste kleding aan en laten hun nagels en haar doen. Prachtig om te zien.

Voor- en nadelen eigen onderneming in Spanje

Je bent gewoon heel vrij, je bepaalt je eigen uren. Soms maak je 20-urige werkdagen en soms werk je een week niet. Het nadeel is dat het toch wel stress geeft omdat je in de wintermaanden natuurlijk niet zoveel werkt en je wel je ondernemerskosten iedere maand moet betalen.

Belangrijkste eigenschappen ondernemer in Spanje

Alle papieren in orde hebben en doorzetten, dus niet na de eerste tegenslag opgeven.

De onderneming over 5 jaar

Dan zal ik meer evenementen organiseren, want nu is het voornamelijk bruiloften en verder zal ik ook veel meer thema kinderfeestjes en babyborrels houden, want daar is ook steeds meer vraag naar.

Tips voor ondernemers die in Spanje willen beginnen

Zorg voor goede contacten, want het is toch heel veel vriendjes-politiek.