Telefoon

Op deze pagina staat beschreven hoe u een gms of mobiel abonnement kunt afsluiten in Spanje. Daarnaast vindt u op deze pagina een overzicht van gsm aanbieders (providers) in Spanje en handige tips bij het afsluiten van een gsm abonnement of pre-paid.

Waarom

Of u nu voor een korte tijd (voor uw studie of werk) of voor een lange tijd (emigratie) in Spanje verblijft, meestal is het erg handig om over een Spaanse sim-kaart te beschikken. Met een Spaans nummer kunt u vaak goedkoper bellen naar Spaanse nummers dan met uw Nederlandse nummer. Tevens vragen veel instanties regelmatig naar een telefoonnummer. Indien u uw Nederlandse nummer als contactnummer opgeeft, kost het u geld als u hierop wordt gebeld. Een mobiele telefoon met simkaart, inclusief 15 euro beltegoed, kunt u al voor 20 euro kopen (u betaalt dan maar 5 euro voor de telefoon).

Waar

Vele gsm aanbieders (providers) hebben hun eigen winkels maar u kunt ook online een contract afsluiten. Voorbeelden van aanbieders met website zijn:
Vodafone: www.vodafone.es
Orange: www.orange.es
Movistar: www.movistar.es
Yoigo: www.yoigo.com
Mas: www.masmovil.es
Een bedrijf dat veel verschillende gsm providers aanbiedt, is The Phone House. Voor meer informatie zie: www.phonehouse.es

Hoe

Om in een winkel een prepaid kaart (de prepago) te kunnen kopen, heeft u het volgende document nodig: Paspoort of NIE nummer.
Om een contract af te sluiten heeft u de volgende documenten nodig: Paspoort of NIE nummer. Een bankafschrift van een Spaanse bank.

Kosten

Afhankelijk van het pakket dat u kiest. De mobiele telefoon providers hebben vaak acties en wisselde prijzen.
Kijk voor de laatste aanbiedingen op de sites van de providers of op www.phonehouse.es.

Tips

• Vergelijk de voorwaarden van de verschillende aanbieders goed en kies degene, die voor u de meeste voordelen heeft. Zo wordt u niet ineens verrast doordat plotseling blijkt dat u minimaal 6 euro per maand moet verbruiken, dat sms’en naar het buitenland duurder is of dat een bedrijf niet kan garanderen dat sms’jes naar het buitenland aankomen. Wilt u de provider met de beste prijzen en voorwaarden voor bellen, smsen en internet in het buitenland? Op www.vergelijksimonly.nl/onderzoek-bellen-buitenland zijn de providers even flink onder de loep genomen en vindt u een mooi overzicht van de belangrijkste bevindingen op het gebied van bellen, smsen, internet en speciale buitenlandbundels.
• Als u nog niet zeker weet hoelang u in Spanje zult blijven, is het aan te raden eerst pre-paid te nemen en later eventueel op een abonnement over te gaan.