Terugkeren naar thuisland

Stel je voor je hebt een tijd lang in Spanje gewoond, maar het blijkt uiteindelijk niet te zijn wat je er van verwachtte. Je hebt fantastische jaren gehad in Spanje, maar toch is er het een en ander blijven knagen. Je mist het thuisland, je familie en vrienden en het heen en weer reizen is geen optie meer. Je besluit om terug te keren naar Nederland staat vast, maar heb je wel bij een aantal dingen stil gestaan voordat je vertrok?

Financiele plaatje

Veel mensen realiseren zich niet dat emigreren een grote stap is die je zet met je partner of gezin. Er komt veel meer bij kijken dan alleen je koffers pakken en vertrekken. Natuurlijk heb je te maken met het emotionele gedeelte, want je laat alles en iedereen achter. Daarnaast heb je de financiën, die toch je een deel van je toekomst zullen bepalen. Zorg er dan ook voor dat als je gaat emigreren of terugkeert naar je land van herkomst dat je het financiële plaatje compleet hebt. Om je op weg te helpen zetten wij een paar belangrijke punten voor je op een rijtje.

Economische verschillen

Ondanks dat Spanje ook een Europees land is, is de situatie heel anders dan in Nederland. De economische omstandigheden zijn er heel veel minder dan in Nederland. Hoge werkeloosheidspercentages zijn er op dit moment gebruikelijk en dat betekend dan ook dat je er moeilijker aan de slag kan gaan. Dit betekent dat het ook lastiger is om een baan te vinden. Wellicht is dit een reden voor je om terug te keren naar Nederland.

Pensioen & AOW

Het is over het algemeen bekend dat als je in het buitenland gaat wonen dit invloed heeft op je AOW en zelfs je pensioenopbouw in Nederland. Indien je een tijdelijk verblijf hebt, voor bijvoorbeeld je werk, kan een detacheringverklaring je uitkomst bieden. Bij een langer verblijf bouw je geen AOW en pensioen op. Het aantal jaar dat je niet in Nederland woont, kan je eigenlijk zien als verloren jaren. Een oplossing om dit verlies op te vangen is het belangrijk om van te voren een leuk bedrag te hebben gespaard. Het is verstandig om dit via een spaardeposito te doen, aangezien je dan verzekerd bent van een vaste rente, tegen een termijn tot wel 20 jaar.

Mocht je willen terugkeren: Lijfrente

Een andere mogelijkheid is om je pensioen te kort op te vangen door een lijfrente. Een lijfrente is een levensverzekering waarvoor je eenmalig of periodiek een premie betaald aan je verzekeraar. Met een lijfrenteverzekering ben je verzekerd van extra inkomen op een bepaald moment. Ideaal om het pensioen aan te vullen. Het is overigens niet gezegd dat dit de beste oplossing is voor de opvulling van het pensioen. Het is verstandig om van te voren uw lijfrente te berekenen. Verdiep je van te voren in het financiële gedeelte, voordat je keuzes maakt.

Tips

– Als je weer terug ben in Nederland is er een grote kans dat je Spaanse producten gaat missen. Wij hebben hier de oplossing voor gevonden, de Spaanse webwinkel in Nederland