Denkt u erover om naar Spanje te emigreren? Bij een emigratie komt veel kijken en het is van belang dat u zich zo goed mogelijk voorbereidt om zo het emigratieproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Op Vertrek naar Spanje vindt u een top 10 emigratietips.
1. Locatie bepalen
Bij het emigreren naar Spanje dient u eerst goed na te denken waar u in Spanje precies wilt wonen. Spanje heeft een oppervlakte van 505.992 km² en is daarmee ruim 12 keer groter dan Nederland. Daarnaast heeft het land verschillende soorten klimaatgebieden. Zo is er in het noorden en noordwesten een zeeklimaat vergelijkbaar met Nederland, in het binnenland een landklimaat (extreme temperaturen in winter en zomer) en langs de kust een mediterraan klimaat met heel het jaar veel zon. Spanje is opgedeeld in autonome provincies en het niveau van welvaart kan daarin erg verschillen. Let ook op zaken als een verbindingswegen (snelwegen en vliegvelden), openbaar vervoer en woon- en werkgelegenheid.
2. Spaans leren
Wanneer u emigreert naar Spanje doet u er goed aan om de basis van de Spaanse taal enigszins onder de knie te hebben. Anders dan Nederland en België is de kennis van de Engelse taal onder Spanjaarden beperkt en zal u snel merken dat het kunnen spreken van de Spaanse taal u veel voordelen zal brengen. Zodra u namelijk Spaans spreekt kunt u met de bevolking communiceren. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld zelfstandig bepaalde bankzaken regelen, onderhandelen over prijzen met aannemers, een NIE nummer aanvragen, een bedrijf opstarten, scholen vergelijken etc. Ook kunt u dan op de hoogte blijven van het lokale en landelijke nieuws. Verder kunt u makkelijker contact leggen met de (lokale) bevolking. Het is niet alleen veel leuker wanneer u in het Spaans met bijvoorbeeld uw buren kunt communiceren. Ook kunt u mogelijk veel geld besparen doordat u niet voor alle handelingen een gestor dient in te huren. Kortom: veel voordelen! Wees er echter bewust van dat Spanje meerdere voertalen heeft (zoals bijv. Catalaans en Baskisch) waardoor u bij sommige regio’s kunt overwegen u ook in deze talen te verdiepen.
3. Inlezen/voorbereiden
Als u een locatie in Spanje op het oog heeft waar u wilt wonen, doet u er verstandig aan om u zo goed mogelijk voor te bereiden door middel van het lezen van ervaringen van andere mensen die al geëmigreerd zijn. Op internet kunt u deze verhalen lezen op verschillende websites en op forums. Ook kunt u kijken naar up to date boeken met informatie over Spaanse gewoonten, de politiek, de economische situatie en over de aanvraag van onder andere een NIE nummer, het invoeren van een auto, de aankoop van een huis en meer. Het is wel erg belangrijk dat u zich alleen verdiept in up to date informatie. Zeker met het aanschaffen van een emigratieboek is het goed als u eerst naar de datum van uitgave kijkt voordat u het boek koopt. Op Vertrek naar Spanje vindt u een emigratie checklist die u kunt gebruiken om een overzicht te krijgen van veel zaken die moeten worden geregeld.
4. Het vinden van een geschikte woning
U kunt er bij uw emigratie naar Spanje voor kiezen om een woning te huren of een woning te kopen. Bij het kopen van een huis in Spanje is het aan te raden een deskundige partij in de arm te nemen die de aankoopbegeleiding op zich neemt. Een deskundig advocatenkantoor dat gespecialiseerd is in het helpen van Nederlandstaligen in Spanje is MAB advocaten. Zij kunnen u bij de aankoopbegeleiding helpen met praktische, juridische en fiscale zaken.
Voor het kopen van een woning in Spanje dient u in ieder geval de volgende zaken te regelen:
– Een NIE (deze kunt u verkrijgen bij het Consulaat van Spanje in Amsterdam)
– Een Spaanse bankrekening, deze kan alleen persoonlijk in Spanje worden geopend
– Een advocaat om het eigendom te controleren (kadaster, vrij van beslag, bouwvergunningen) en koopcontract op te stellen
Na de controle door een advocaat kunt u de notariële akte tekenen voor een notaris. Meer over het kopen van een woning kunt u lezen op hun pagina: huis kopen in Spanje.
5. Denk na over wat u in Spanje wilt gaan doen
Wanneer u eenmaal in Spanje woont, zal u ook een inkomen moeten hebben om uw dagelijkse kosten te kunnen betalen. Voor sommigen zal dat een pensioen zijn. Echter zullen veel mensen ook op een andere manier een inkomen moeten genereren. Hieronder tips voor diegenen die willen ondernemen of werken in Spanje.
Bedrijf starten
Indien u een bedrijf wilt starten in Spanje, is het belangrijk dat u eerst goed onderzoekt wat een mogelijk geschikte locatie zou kunnen zijn voor uw bedrijf. Een aantal vragen die belangrijk zijn, zijn onder andere:
– Wat is uw product/service?
– Wat is uw doelgroep? Als u bijvoorbeeld een Bed & Breakfast in Spanje wilt starten en u wilt zich richten op natuurliefhebbers dan is een locatie in of vlakbij een natuurgebied belangrijk. Het is hierbij wel van belang dat u rekening houdt met:
– Bereikbaarheid van de locatie;
– Concurrenten;
– Mogelijke activiteiten voor uw doelgroep;
Daarnaast is het handig om te analyseren hoe groot uw potentiële doelgroep is. Indien u bijvoorbeeld een discotheek wilt openen in een klein vergrijsd dorp, dan is de kans groot dat u niet veel bezoekers zal krijgen. Wanneer u daarentegen een winkel opent in een drukke stad op een centrale/toeristische locatie, dan is de groep potentiële bezoekers veel groter. Kortom, analyseer en bestudeer eerst de mogelijkheden voordat u een definitieve beslissing maakt omtrent de locatie van uw bedrijf.
Werk zoeken
Door de economische crisis is de hoeveelheid werklozen in Spanje enorm, namelijk zo rond de 20%. Houd in gedachte dat wanneer u niet over goede contacten bij eventueel geschikte bedrijven beschikt het mogelijk lastig kan worden om een baan te vinden. U kan natuurlijk op afstand zoeken naar een baan en bedrijven via e-mail en telefonisch benaderen. Indien bedrijven u niet terug mailen, kunt u nog proberen deze telefonisch te contacteren en te verwijzen naar uw e-mail. Ook kunt u mogelijk een aantal interessante bedrijven bezoeken en uzelf presenteren. Verder zijn er diverse uitzendbureaus waaronder Randstad, Manpower en Adecco waar u zich in kunt schrijven.
6.Flexibele instelling
Ook al bereidt u alles tot in de kleinste details goed voor; het kan altijd gebeuren dat er onverwacht iets verandert waardoor u genoodzaakt bent de planning aan te passen. De aanvraag van het NIE nummer duurt langer, u kunt geen geschikt huurhuis vinden, de invoer van uw auto blijkt toch meer problemen met zich mee te brengen, het opstarten van een bedrijf gaat niet volgens de planning et cetera. Probeer u zo flexibel mogelijk op te stellen en bij veranderingen in de planning of bij tegenslagen naar een oplossing te zoeken in plaats van lang stil te staan bij de tegenslag.
7. Doorzetten
Hoogstwaarschijnlijk loopt niet alles zoals gepland. Het is belangrijk dat u doorzet bij tegenslagen en dat u niet snel opgeeft. Een emigratie is niet makkelijk en er komt veel bij kijken. Het is handig om ook in gedachte te houden dat bepaalde handelingen, ondanks een goede voorbereiding, vaak bureaucratische rompslomp met zich meebrengen. Nieuwe vrienden maken, een andere cultuur met andere gewoontes leren kennen, een bedrijf opstarten, het kost allemaal veel tijd. Leert u niet direct via uw werk, op het schoolplein, of in de buurt mensen kennen? Denkt u dan eens aan het volgen van een cursus, het geven van een feestje voor kennismaking met de buren et cetera. Het kan zijn dat mensen zullen denken dat u en uw familie maar voor een bepaalde periode in Spanje zullen blijven en dat zij daarom minder tijd in een vriendschap willen steken. Ook is het handig om in gedachte te houden dat zij hoogstwaarschijnlijk al een vrienden en kennissenkring hebben opgebouwd. In het begin zal u waarschijnlijk daarom veel eigen initiatief moeten nemen.
8. Financiële buffer
Als u nog niet de zekerheid van een baan heeft in Spanje en u bijvoorbeeld naar werk wilt gaan zoeken of een bedrijf wilt starten, is het zeker van belang dat u over een financiële buffer beschikt. U kunt alvast een schatting proberen te maken van de mogelijke kosten per maand zodat u een indicatie heeft. Vervolgens is het aan u om te bedenken hoeveel maanden financiële buffer u meeneemt naar Spanje. Houd in gedachte dat het zoeken naar een geschikte baan en het opstarten van een bedrijf veel tijd kunnen kosten en daardoor ook veel geld kost.
9. Onderwijs
Emigreert u met uw kinderen naar Spanje? Dan is het een goed plan om al voordat uw emigratie daadwerkelijk plaatsvindt een aantal scholen met elkaar te vergelijken in Spanje. Zo kunt u (eventueel samen met uw kinderen) hopelijk voortijdig een keuze voor een bepaalde school maken. Het onderwijs in Spanje is iets anders geregeld dan in Nederland of België.
Mogelijk kunnen uw kinderen dan alvast in Nederland beginnen met de voorbereidingen. Kiest u voor een openbare school of toch liever voor een privéschool? Wilt u dat uw kinderen naar een Spaanse of misschien wel Engelse school gaan? Allemaal vragen waar u mogelijk mee zal worden geconfronteerd.
10. Risico’s zoveel mogelijk beperken
Het is verstandig om de risico’s van een emigratie zoveel mogelijk proberen te beperken. Dit kan onder andere door middel van een grote financiële buffer mee te nemen, uw kinderen al vroegtijdig bij uw mogelijke ideeën te betrekken, meerdere inkomstenbronnen te creëren, niet direct alle schepen achter u te verbranden et cetera. Als u bijvoorbeeld graag een hostel zou willen starten in Javea, houd dan in gedachte dat u mogelijk minder gasten zal ontvangen gedurende de wintermaanden. Het is een goed plan om al van te voren erover na te denken van welke inkomsten u tijdens die maanden zal leven.