Spaanse taal

5 feiten die je nog niet wist over het Spaans

Het Spaans is de op een na meest gesproken taal ter wereld. Best gek dat het in Nederland geen standaard vak is op de middelbare school. Gelukkig is Spaans vrij makkelijk te leren. Om je alvast warm te maken voor jouw Spaanse les, staan hieronder vijf feitjes over de Spaanse taal die je vast nog niet wist.

1. Meest gesproken in Latijns-Amerika

Spaans is van origine een Europese taal. Door de kolonisatie van Zuid-Amerika wordt Spaans het meest gesproken in Latijns-Amerika. In Mexico vind je de meeste mensen die Spaans spreken, nl. maar liefst 114 miljoen. Wereldwijd wordt Spaans door zo’n 500 miljoen mensen gesproken. Er zijn wel kleine verschillen tussen het Amerikaanse Spaans en het Europese Spaans, maar je kunt elkaar prima verstaan.

2. Meest fonetische taal

Spaans is een van de meest fonetische talen in de wereld. Als je weet hoe een woord gespeld moet worden, dan weet je ook hoe je het uit moet spreken. Helaas geldt het andersom niet altijd. Doordat het Spaans zo fonetisch is, kun je de Spaanse taal snel leren door veel te lezen. Bij Babel in Utrecht kun je in april een speciale cursus Spaans op Vakantie volgen. Dan leer je in 9 weken tijd de basis van het Spaans, zodat jij je kunt redden in Spaanstalige landen. De rest van het jaar kun je bij Babel ook verschillende cursussen Spaans volgen.

3. Spaans en Engels hebben veel overeenkomsten

Als je Engels spreekt, leer je makkelijk Spaans en andersom. Dat komt omdat deze talen beiden veel woorden hebben overgenomen uit het Latijn en Arabisch. Het verschil tussen de talen is dat mensen in het Spaans mannen en vrouwen anders aanspreken.

4. Tot de 18e eeuw was Spaans de taal van diplomaten

Spaans is lang een officiële taal geweest, doordat de Spanjaarden veel kolonies en daardoor een groot rijk hadden. Na de 18e eeuw werd het Engels en Frans ook belangrijk. Nu spreken de meeste diplomaten Engels en Frans.

5. Eerste Spaans in 964

Het eerste Spaans is gevonden in een tekst genaamd Las Glosas Emilianenses. Deze tekst is geschreven in 964. Deze tekst bevatte aantekeningen in het Spaans. De eerste echte Spaanse tekst is een gedicht El Cantar del Mio Cid geschreven door een onbekende dichter in de 12e eeuw.
Wat weet jij nog meer over de Spaanse taal?