Drinkwater

Kraanwater

In Spanje verschilt de kwaliteit van het kraanwater per regio. Men zegt dat het kraanwater in Madrid soms zelfs beter smaakt dan het water uit flessen. Daarentegen is de kwaliteit van het kraanwater aan de meeste costa’s (o.a. Murcia, Alicante en Valencia) en op de Canarische eilanden slecht en is de smaak ook niet lekker. Daar zit veel kalk, maar o.a. ook veel chloor in het water. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Er zijn mensen die gewoon kraanwater drinken, maar beter is het te kiezen voor een filtersysteem, flessen water uit de supermarkt of een waterkoeler en waterverwarm systeem. Veel mensen gebruiken kraanwater om bijvoorbeeld pasta, rijst, groenten en aardappelen te koken, maar kiezen toch voor mineraal water om onder andere thee of koffie te zetten.
Aangezien er in veel regio’s het water over een behoorlijk hoog percentage kalk beschikt, kan het handig zijn om gedestilleerd water in de supermarkt te kopen voor bijvoorbeeld het gebruik van uw strijkijzer. Als u kraanwater gebruikt om uw strijkijzer mee te vullen kan het zijn dat er op een gegeven moment kleine stukjes kalk uitkomen. Ook zijn er ontkalkingsmachines voor het hele huis, zodat naast het strijkijzer bijvoorbeeld ook de wasmachine, vaatwasser etc. een langere levensduur heeft.
Waterfilters
Er zijn verschillende methodes om het water te filteren. Bij het proces osmose wordt de vloeistof door een soort vlies (of filter) gedrukt waarbij wel de vloeistof, maar niet de stoffen worden doorgelaten.Ook zijn er systemen die rechtstreeks op het waterleidingsnetwerk worden aangesloten. Dit is zeer milieuvriendelijk, omdat er geen plastic flessen aan te pas komen en geen water wordt verspild. Deze systemen zijn te koop en te huur. Bij huur is dit op maandbasis voordeliger dan de aanschaf van flessen water.
Er zijn verschillende bedrijven die diverse type waterfilters aanbieden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een waterfiltersysteem voor uw hele huis, maar ook is het mogelijk om alleen de douche of een kraan erop aan te sluiten. Houdt u er rekening mee dat u meestal eerst betaalt voor het aansluiten van het waterfiltersysteem en soms komen er nog kosten bij voor het vervangen van de filter. Enkele bedrijven die waterfiltersystemen aanbieden in Spanje zijn onder andere:
• Agua Saludable
• Ion Ways I