Juridische zaken in Spanje

Moeten er zaken geregeld worden waarvoor je juridisch advies nodig hebt? Voorbeelden hiervan zijn: een bedrijf starten, onroerend goed kopen, erfrecht en het opstellen van een testament. Juridische zaken zijn in Nederland voor de meeste van ons al ingewikkeld, maar in Spanje is het voor veel Nederlanders nog moeilijker en spannender. Dit komt vooral omdat je vaak minder goed op de hoogte bent van de regels en veel immigranten de Spaanse taal niet voldoende beheersen.

Algemeen

Het juridische systeem in Spanje verschilt sterk met die van Nederland en België. Op deze pagina helpen we je met wat algemene zaken, maar wanneer je echt juridisch advies nodig hebt raden wij je aan om een Nederlandse juridische adviseur uit Spanje in handen te nemen. Deze adviseur kent de Spaanse wetgeving het best en kan je hier in het Nederlands advies over geven. Naast hulp bieden met betrekking tot de taalbarrière is een Nederlandse advocaat ook op de hoogte van de juridische verschillen tussen Nederland en Spanje, waardoor hij hier goed op in kan spelen.

Onroerend goed
Bij het kopen van onroerend goed kan juridisch advies je helpen om teleurstellingen, misverstanden en oplichting te voorkomen. Door juridische advies en hulp omtrent de aanschaf van onroerende zaken ga je voorbereid op pad en weet je waar je op moet letten.

Erfrecht
Het erfrecht in Nederland en Spanje verschillen sterk van elkaar. Om problemen voor je nabestaande te voorkomen is het belangrijk dat je dit als je gaat emigreren naar Spanje goed hebt geregeld. Zo verschillen bijvoorbeeld de regels omtrent koophuizen na overleiden sterk met die in Nederland. Op onze pagina over erfrecht kan je alles lezen wat je moet weten over erfrecht.

Bedrijf starten
Als je gaat ondernemen in Spanje kan het verstandig zijn om een juridisch adviseur in de hand te nemen. Vooral als je de taal nog niet perfect beheerst kan een juridisch adviseur misverstanden en problemen voorkomen.

Advocaat in Spanje

Om je in Spanje advocaat te mogen noemen moet je zijn aangesloten bij de Orde van Advocaten in de plaats waar je werkzaam bent. In het Spaans heet deze orde Colegio de Abogados. Net zoals in Nederland heeft elke advocaat in Spanje een geheimhoudingsplicht. Zo is hij verplicht om confidentiële informatie goed te bewaren en hier niet over te praten met andere partijen. Deze plicht stopt niet na het afronden de zaak. Als de advocaat iets meekrijgt wat hem of een derde persoon kan schaden vervalt de zwijgplicht.

Gratis rechtsbijstand voor immigranten

Het inschakelen van juridische hulp is vaak erg prijzig. Helemaal als je geen Spaans spreekt en er administratieve stukken vertaald moeten worden. Omdat natuurlijk niet iedereen zich rechtsbijstand kan veroorloven, staat er in de Spaanse grondwet dat iedereen recht heeft op gratis rechtsbijstand.

Wanneer je als Nederlander in Spanje woont heb je mogelijk recht op gratis rechtsbijstand. Of je wel of geen recht hebt op gratis rechtsbijstand is afhankelijk van je inkomen. Alleenstaande hebben recht op gratis rechtsbijstand als het inkomen lager is dan €12.780,26 per jaar, voor gezinnen t/m 4 personen ligt deze grens op €15.975,33 en voor gezinnen die uit meer dan 4 personen bestaan ligt de grens op €19.170,39.