Brood en Tomaat

informatie emigreren
Bedrijf: Brood en Tomaat
Branche: Toerisme
Contactpersoon: Ingeborg Koedijk
Email: ingeborg@broodentomaat.com
Website: www.broodentomaat.com

Ontstaan idee

We zijn in Spanje terecht gekomen bij toeval. Mijn vriend kreeg een baan aangeboden en dat is de reden dat we naar Barcelona zijn gegaan. Ik was toen ook helemaal nieuw hier en had veel geleerd over toerisme. Daardoor is het idee ontstaan om wat voor mezelf te doen.

Belangrijkste activiteiten v/d onderneming

Het belangrijkste is ervoor zorgen dat toeristen op een makkelijke manier de leukste plekken van de stad te zien krijgen via een wandeltour!

Tijd kwijt aan voorbereiding voor het opstarten v/d onderneming

Wat de meeste tijd kostte, was het zoeken van een goede rechtspersoon in de vorm van een advocaat. Deze hielp mee met het opzetten van het bedrijf waardoor ik zelf geen echte problemen tegen zou moeten komen.

Conflicten tijdens opstarten onderneming?

Eerlijk gezegd geen conflicten, aangezien het met de hulp van een gespecialiseerde advocaat is opgezet, was alles eigenlijk zo geregeld.

Samenwerking met Spanjaarden/Spaanse bedrijven

Ik werk alleen met Nederlandse en Belgische toeristen. Aangezien wij ook geen producten afnemen van derden (behalve wat promo materiaal) hebben wij geen relaties met Spaanse bedrijven.

Verschillen met Nederland

Ikzelf merk weinig verschil aangezien ik niet veel met Spanjaarden werk. Zodra we met Spaanse bedrijven in contact komen, merk ik toch wel dat iets als een deadline of een harde afspraak niet echt bestaat in Spanje.

Voor- en nadelen eigen onderneming in Spanje

Het voordeel is toch wel dat alles iets wat makkelijker gaat qua regels. Misschien ook omdat we buitenlanders zijn en we worden iets wat genegeerd, maar alles is toch wel wat losser. In Nederland is alles aan heel veel regels gebonden waardoor alles toch een stukje lastiger is.
Het nadeel is toch wel de laksheid. Het is ontzettend wennen aan de Spaanse mentaliteit die toch stukken lakser is dan de Nederlandse, afspraken nakomen is iets wat in Spanje niet echt hoog in de agenda staat.

Belangrijkste eigenschappen ondernemer in Spanje

Het belangrijkste is denk ik dat je veel tijd in research moet steken, probeer te werken en voorbereiden op een manier waardoor je niet tegen onnodige fouten aanloopt.

De onderneming over 5 jaar

Dat is uiteraard lastig in te schatten, maar ik werk naar een toekomst toe met meerdere gidsen waarin het bedrijf toch zeker wel in omvang gegroeid moet zijn. In de huidige economische situatie is het toch wat lastiger om sneller te groeien, maar aangezien er groei in zit, is de potentie zeker aanwezig!

Tips voor ondernemers die in Spanje willen beginnen

Huur iemand in die het papierwerk allemaal voor je op orde brengt, zorg ervoor dat er geen verrassingen achteraf zijn door dit allemaal te laten controleren. Het kost uiteraard wat extra geld maar het is het dubbel en dwars waard.