Studeren in Spanje

Ben je van plan om te gaan studeren in Spanje? Kijk dan op deze pagina voor een overzicht van veel informatie en handige tips.

Universiteiten

Indien je in Spanje wil gaan studeren, heb je een ruime keus aan universiteiten. Elke regio beschikt over minstens één universiteit en in de regio Madrid zijn er zelfs vijftien.

Spaans studeren

Je kan er ook voor kiezen om met een taalcursus te gaan studeren in Spanje. Er is geen betere manier om de Spaanse taal snel onder de knie te krijgen dan een talencursus in Spanje volgen. Je kan zelf het aantal lesuren beslissen, en de duur van de cursus. Een talencursus in het buitenland is niet alleen leerzaam, maar ook een geweldige ervaring.

EF Education First is marktleider in taalreizen, en biedt verschillende opties aan in Spanje. Neem een kijkje op hun website, en wie weet spreek jij straks vloeiend Spaans.

Op de fiets naar school in Valencia

Ga je in Valencia studeren of een taalcursus volgen? Hoe lekker is het om in het zonnetje op je eigen fiets naar school te fietsen? Bij Verrassend Valencia kun je heel gave, stoere omafietsen leasen! Het voordeel is dat je niet hoeft te zoeken naar een fiets en je aan het einde van je studietijd hem weer inlevert. Geen gedoe met verkopen dus!

Verzekeringen

Als je gaat studeren in Spanje voor langere of kortere tijd, is het verstandig om te kijken of je huidige verzekeringen voldoende zijn of dat je eventueel een aanvullende verzekering nodig hebt. Het is van groot belang dat je goed verzekerd bent, ook gedurende je studie tijd in het buitenland. Een informatieve site over verzekeringen voor Nederlandse studenten in het buitenland is Studentenreisverzekering

Woonruimte

Als je gaat studeren in Spanje kan het zijn dat je ook op zoek bent naar tijdelijke of langdurige woonruimte. Er zijn een aantal Spaanse websites waar je op kan kijken voor woonruimte. Op veel websites kan je selecteren op woning, appartement, kamer etc. Indien er een huurprijs staat aangegeven, informeer dan altijd ook even of er nog andere kosten bijkomen of dat de huurprijs inclusief water, licht en elektriciteit is. Ook is het handig om te vragen of de huurprijs inclusief “Gastos de Communidad” is, oftewel kosten van het hele pand zoals liftkosten, schoonmaakkosten van de portiek en het trappenhuis etc.

Vaak wordt er 1 maand borg gevraagd bij het huren van een kamer. Bij het huren van een appartement of huis kan het zijn dat er 2 maanden borg betaald dient te worden. Indien er niks kapot is, krijg je dit bedrag natuurlijk aan het eind van de huurperiode weer terug. In het geval dat je vanuit Nederland je woonruimte in Spanje wil regelen, is het wel belangrijk dat je goede afspraken maakt met de verhuurder in Spanje. Maak bijvoorbeeld nooit klakkeloos de huur van een paar maanden over zonder ook het appartement gezien te hebben en de verhuurder te hebben gezien en/of gesproken. Op sommige websites worden weleens kamers en appartementen aangeboden die niet bestaan. Als je foto’s van een heel modern en luxe ingericht appartement tegenkomt voor een, in verhouding, lage huurprijs kan het zijn dat het een valstrik is. Belangrijk is dat je goed naar de foto’s kijkt, kloppen de foto’s bijvoorbeeld. Kijk goed op foto’s naar de overgang van ruimtes. Verder kan je aan de verhuurder voorstellen om bijvoorbeeld kennis te maken via Skype.

Studiefinanciering

Als je gaat studeren in het buitenland is het belangrijk dat je dat ook doorgeeft bij de IB-groep. De IB-groep wil vervolgens graag weten of je tijdelijk gaat studeren in het buitenland of dat je een volledige studie gaat volgen in het buitenland. Niet alleen kan je je studiefinanciering behouden als je tijdelijk in het buitenland gaat, je kan ook een vergoeding krijgen voor je OV. Er zijn overigens wel voorwaarden verbonden aan het behouden van je studiefinanciering gedurende je tijdelijke studie in het buitenland. Voor meer informatie zie de website van de DUO.

Erasmus

Leven Lang Leren Programma (LLP) is een Europees programma, een onderdeel daarvan is Erasmus. Voor onder andere studenten die graag in het buitenland willen studeren, zijn er subsidies beschikbaar. De subsidies worden aan verschillende opleidingen verstrekt die een EUC (Erasmus University Charter) hebben en deze kunnen dan weer een beurs uitreiken aan studenten die willen studeren in het buitenland. Als een hogeschool of universiteit subsidies wil krijgen dan dient deze een verzoek in te dienen bij het Erasmusprogramma. Voor een overzicht van de landen die hieraan deelnemen kan je kijken op de website van het Nuffic. Ook zijn er specifieke subsidies beschikbaar voor mensen met een handicap.

Het EUC heeft als doel om studenten de mogelijkheid te bieden om in een ander land in Europa te studeren. Daarbij worden vakken die gevolgd zijn, erkent in andere landen. Zo ontstaat er eigenlijk één groot geheel in Europa op het gebied van onderwijs.
Één van de onderdelen van het LLP is de Erasmus Intensive Language Courses. Deze talencursus duurt zes weken en gedurende deze cursus leer je een taal, van één van de landen die deelnemen aan het LLP, en meer over de cultuur en gewoonten in dat land. Talen als Engels, Duits, Frans en Spaans gelden niet, maar wel bijvoorbeeld Valenciaans, Catelaans en ook de talen in andere landen die deelnemen aan het programma.

Erasmus café

In bijvoorbeeld Salamanca bestaat er een Erasmus café. In dit café komen vaak veel internationale studenten en worden diverse nationale, maar ook internationale feestdagen gevierd. Het is niet alleen leuk om verschillende mensen uit andere landen te leren kennen, maar ook worden er vaak avonden georganiseerd waarbij je kan werken aan een vreemde taal. Zo praat je bijvoorbeeld het 1e uur Engels en het 2e uur Spaans, in het Spaans heet dit een “Intercambio”. Kijk op Erasmus café in Salamanca voor meer informatie.

Goedkoop uit eten

Wil je gezellig met studiegenoten een hapje buiten de deur eten, maar heb je niet zoveel geld te besteden? Ga dan op woensdag naar Cervecería 100 montaditos. Cervecería 100 montaditos is een bar/cafe/restaurant waar ze 100 verschillende soorten montaditos (kleine belegde broodjes) hebben. Op de tafels vind je een lijstje waarop je kan aankruisen welke je wil bestellen en wat je wil drinken. Vervolgens ga je naar de kassa, reken je af en wacht je aan tafel totdat je wordt omgeroepen, dan kan je je bestelling ophalen. Deze keten vind je in vele steden in Spanje en op woensdag kosten alle broodjes 1 euro en ook voor drankjes als een ½ liter bier betaal je 1 euro.

Studie benodigdheden

Indien je goedkoop een blocnote of een paar pennen wil kopen, kan je kijken bij een “Chino”, een Chinees. Dit zijn winkels, vaak gerund door Chinezen, die van alles en nog wat verkopen. Hier kan je vaak ook terecht voor kleding, keukenspullen, kantoor/studie benodigdheden en meer.

Tips

• Indien je gaat studeren in Spanje wil je mogelijk graag in contact komen met andere studenten. Dan is het zeker aan te raden om een kamer te huren in een appartement waar meerdere studenten wonen. Als je ook graag je Spaans zou willen verbeteren, kan je op zoek gaan naar een kamer in een studentenhuis/appartement met voornamelijk Spanjaarden/Spaanstaligen.